Volledig scherm
Het was de voorbije avonden aardedonker in straten van Eibergen, Neede, Rekken en Rietmolen. © Ger Dijkstra

Straatlantaarns in Eibergen en Neede wellicht kapot door foute update systeem

EIBERGEN/NEEDE - Netbeheerder Liander is koortsachtig op zoek naar de oorzaak van een storing die straatlantaarns uit houdt in delen van Eibergen, Neede, Rekken en Rietmolen. Mogelijk is het euvel gevonden: een foute update van het computersysteem voor de openbare verlichting.


Liander-woordvoerder Jasmijn Dielesen kan het woensdag nog niet voorspellen hoe lang de duisternis aanhoudt voor inwoners van Eibergen en Neede. „We zijn aan het onderzoeken waardoor het precies komt, maar we weten het nog niet. Een veel voorkomende oorzaak van dit soort problemen is graafschade. Er wordt in de omgeving nogal veel gegraven. Maar we hebben nog niet de plek gevonden waar die storing wordt veroorzaakt. Een tweede oorzaak kan iets in het signaal zijn dat er normaal gesproken voor zorgt dat de straatverlichting aan gaat.”

Verkeerd geland
Later meldt de zegsvrouw van Liander zich opnieuw met een derde mogelijkheid. „Het lijkt erop dat een update van het systeem het allemaal heeft veroorzaakt. Die update is maandag doorgevoerd en lijkt in Eibergen niet goed te zijn geland.”

Donker
Delen van Eibergen en Neede en de dorpen Rietmolen en Rekken bleven maandagavond bij het invallen van de duisternis donker. En ook de erop volgende avond en nacht was het weer raak. Inwoners signaleerden Lianderbusjes bij schakelstations. Juist langs de N18 wordt momenteel veelvuldig gegraven voor de nieuwe rijksweg. Maar ook langs de N823 tussen Eibergen en Neede ligt de berm open voor werkzaamheden.

Liander kan handmatig de straatverlichting inschakelen. Dat laatste werkt niet in alle gevallen afdoende. De gemeente Berkelland meldt dat ook handmatig ingeschakelde verlichting in een deel van de straten in de loop van de nacht weer is uitgevallen.

Meldingen
Inwoners van Berkelland kunnen niet werkende straatverlichting telefonisch melden via het algemene telefoonnummer 0545 - 250250. Wie in het automatische keuzemenu dat volgt op 4 drukt, wordt doorverbonden met een medewerker die kan noteren waar de lantaarns gedoofd blijven.

Achterhoek