Volledig scherm
PREMIUM
Doden bij de gifaanval op Halabja. Melchers wordt aangeklaagd omdat hij grondstoffen voor het gif zou hebben geleverd. © AFP

Vijf vragen over de zaak-Melchers

Hoe zit het ook alweer?Het Arnhemse bedrijf Melchemie kreeg in 1986 een boete van 100.000 gulden voor de verkoop van een partij chemicalien aan Irak. Toenmalig eigenaar Hans Melchers heeft topadvocaat Geert-Jan Knoops gevraagd te bekijken of die zaak kan worden herzien. Vijf vragen en antwoorden. 

1. Wat was er ook weer aan de hand met Melchemie en Irak?

Het Arnhemse concern Melchemie, destijds het bedrijf van Hans Melchers, leverde in de jaren tachtig 20.000 kilo fosforoxychloride aan een Iraaks staatsbedrijf. De bedoeling was dat de Irakezen het middel zouden gebruiken als bestrijdingsmiddel in de landbouw. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA wees Nederland er echter op dat de Irakezen het spul gebruikten om er chemische wapens van te maken. Die waarschuwing deed de alarmbellen in ons land afgaan. Irak was in oorlog met Iran. Ook in het westen was op dat moment al bekend dat de Iraakse leider Saddam Hoessein bezig was een arsenaal aan chemische wapens op te bouwen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’
    PREMIUM

    Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’

    DOETINCHEM/WINTERSWIJK - De werknemers van vijf Intertoys-winkels in de Achterhoek en een in Zevenaar verkeren in grote onzekerheid. De winkelketen heeft uitstel van betaling aangevraagd en verwacht wordt dat zeker honderd van de vierhonderd vestigingen in Nederland gaan sluiten. Mocht dat in Doetinchem, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Zevenaar gebeuren, dan valt er een gat in de regionale speelgoedbranche.

Achterhoek