Volledig scherm
Max Vermeulen (9) en Ziva Mom (8) ruimen afval op in de uiterwaarden rond de oude steenfabriek bij Haalderen. © Erik van 't Hullenaar

700 kilo afval langs Waal: 'elke keer meer'

HAALDEREN - Zo’n 120 leden van zeven Lingewaardse verenigingen ruimden zaterdagochtend de oevers van de Waal op, van Haalderen tot Fort Pannerden. In totaal haalden ze ruim 700 kilo afval uit de natuur. ,,Een stuk meer dan vorige keer, het is echt de moeite waard.''

Vastberaden en elk gewapend met een lange afvalgrijper stappen Max Vermeulen (9) en Ziva Mom (8) door de uiterwaarden rond de oude steenfabriek bij Haalderen. De twee kennen elkaar van school, IKC Het Sterrenbos in hun woonplaats Huissen. Ze zijn met familie meegekomen om de natuur langs de rivier schoon te maken. Niet per se voor een schonere natuur, vertellen ze: met name omdat het leuk is om op deze zonnige zaterdagochtend met de grijpers in de weer te zijn.

Peuteren

,,We hebben al heel wat rotzooi verzameld. Veel plastic vooral”, zegt Max terwijl hij zijn halfvolle vuilniszak laat zien. En daar hebben ze gelijk in: overal waar de schoonmaakploeg nog niet is geweest, ontsieren stukjes plastic de natuur langs de Waal. ,,Het zijn niet eens de flesjes, maar allemaal kleine deeltjes. Die gaan overal tussen zitten en moet je er uit peuteren.”

Sommige dingen zijn duidelijk gedumpt, zoals de autoband met velg die de vereniging aan het begin van de ochtend vond. Ander afval is van schepen gegooid: flacons, verpakkingen van levensmiddelen en scheepstouw. Toch is er niet altijd sprake van kwade opzet. ,,Net vonden we een blad van een peddel, en een jas. Waarschijnlijk verloren dus”, zegt Hanneke van Hagen (51) uit Huissen, voor het eerst mee met het Waaljutten. 

Werf in Gendt

Hagen is lid van Huissense muziekvereniging Volharding, die met een groep van 22 meehelpt. Net als zes andere Lingewaardse verenigingen. Met 120 man sterk ruimden ze van Haalderen tot aan Fort Pannerden maar liefst 700 kilo afval op. ,,Een stuk meer dan vorige keer”, weet Rob Lamers van de gemeente Lingewaard. Hij coördineert voor het derde jaar het Waaljutten. ,,Altijd in het voorjaar, en nog een keer in het rond oktober. Als gemeente regelen wij knijpers, handschoenen en afvalzakken. Met twee busjes rijden we het afval naar de werf in Gendt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe