Volledig scherm
Aalscholver. © Natuurmonumenten - Ronald Messemaker

Aalscholvers maken beheerder visvijvers radeloos

GENDT - Beheerder Bjorn Bouwman van visvijvers Het Broek in Gendt is radeloos omdat niets helpt om aalscholvers te verjagen. Die verorberen daar regelmatig kilo's vis, waardoor er voor vissers weinig overblijft. Daarom is aan de provincie Gelderland gevraagd de beschermde dieren te mogen doden.

Gedeputeerde Staten hebben echter recent laten weten geen toestemming te geven.

Schemering

Visvijvers Het Broek richt zich op sportvissers met de belofte dat in de twee plassen karpers zwemmen van 'ten minste 55 pond'. Volgens Bouwman laten de vogels zich niet altijd zien. ,,Als ze er zijn, is het in de schemering. De ene keer zijn het er vijf, de andere keer vijftien.’’ Het Broek lijdt dan schade, omdat elke vogel minimaal een halve tot een hele kilo vis per dag eet . Een kilo kost rond 6 euro.

Volledig scherm
Wim Otemann uit Gendt gooit een hengeltje uit aan Het Broek. © Erik van 't Hullenaar

Orcageluiden

Fred Bloot, adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland is tegen doden. ,,Vissen is een mooie hobby maar aalscholvers hoeven daar niet onder te lijden’’, meent hij. Hij zegt dat in Gendt 'het huis van de vissen moet worden verbeterd.' Dat kan door kooien te plaatsen waarin vis kan schuilen. Ook aanplant langs de oevers en obstakels op de bodem kan een veilige plek bieden. Verder wijst hij erop dat in Limburg al eens is geëxperimenteerd met orcageluiden. ,,Veel aalscholvers laten zich daardoor verjagen.’’

Bouwman zegt weinig te kunnen met de adviezen van de bond. ,,De sportvissers hengelen bij ons vanaf de kant. Zij willen geen obstakels en aanplant want dan trekken ze hun vistuig kapot. Van orcageluid heb ik ook gehoord, daar moeten we dan maar eens goed naar gaan kijken."

Betuwe