Volledig scherm
© Beeld Werkt

Aanleg glasvezel in buitengebied Overbetuwe start in 2018

ELST - Overbetuwe denkt in 2018 te beginnen met de aanleg van glasvezelkabel voor snel internet voor ruim 2.500 panden in het buitengebied. In navolging van samenwerkende gemeenten in Rivierenland. 

De regiogemeenten rondom Tiel hebben toestemming van de Europese Unie om zelf glasvezel aan te leggen. Overbetuwe, samen met de gemeente Wijchen voortrekker in deze regio, wil in 2018 een soortgelijk project opstarten in de regio Arnhem/Nijmegen. Dat is nodig omdat marktpartijen die formeel de aanleg ter hand zouden moeten nemen de buitengebieden al jaren links laten liggen omdat ze daar te weinig rendement verwachten. De EU staat nu toe dat gemeentelijke overheden dat gat vullen. Glasvezel voor snel internet wordt gezien als een nutsvoorziening van algemeen belang.  

Tientje per maand

Wethouder Wijnte Hol wil met de gemeenten in deze regio een projectbureau opzetten om de aanleg ter hand te nemen. ,,Alle voorwerk is al in Rivierenland gedaan, daar zijn wij ook bij betrokken. Nu moeten we kijken welke gemeenten in deze regio mee willen doen. Dan hopen we, net als in Rivierenland, in 2018 te kunnen beginnen.’’

De gemeenten leggen de glasvezelkabels in het buitengebied zelf aan en ontvangen daarna ook het vastrecht voor de kabel. Dat is iets minder dan een tientje per maand. Hol: ,,Wij kunnen die kosten over tientallen jaren afschrijven, wat voor de gebruikers in het buitengebied tarieven oplevert die vergelijkbaar zijn met de prijzen die mensen in een stedelijke omgeving betalen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe