Volledig scherm
Fikse brand in een schuur in Bemmel. © Jeffrey Slendebroek/Persbureau Heitink

Actie tegen brand bij boerenbedrijven

BEMMEL - Lingewaard komt in actie voor brandveiligheid en brandpreventie bij agrarische bedrijven. Met LTO-afdelingen en verzekeraars moet komend jaar een bijeenkomst worden belegd, over zaken als vluchtwegen en opslag van gevaarlijke stoffen.

Dat het zomaar mis kan gaan bleek zondagavond, toen brand uitbrak in een schuur vol hooi en landbouwvoertuigen aan de Waalbandijk in Bemmel. Frank Houterman vierde een verjaardag in de keuken, toen plots de buurman kwam vertellen dat een trekker in lichterlaaie stond. Het vuur sloeg tegen het dak en er was erg veel rookontwikkeling vanuit het hooi . ,,Als de wind anders had gestaan, hadden de paarden uit de aangrenzende stal gemoeten.’’

Niemand raakte gewond maar het hooi bleek moeilijk te blussen. Gisterochtend laaide het vuur weer op en kwam de brandweer opnieuw.

Megastallen

Lianne Duiven van GroenLinks, die aandrong op voorlichting aan boerenbedrijven, is blij met de stap van de gemeente. ,,Je wilt niet dat er iets met dieren gebeurt. Het ging mij om megastallen maar het is goed als ook kleine bedrijven en hobbyboeren weten wat ze moeten doen als er brand uitbreekt.’’

GroenLinks wil ook meer controles. Volgens de gemeente kan dat maar hangt er wel een prijskaartje aan. Houterman vertelt dat hij regelmatig controles krijgt. Er wordt dan onder meer op brandblussers gelet en de opslag van brandbare stoffen. ,,Mijn dierenverblijven voldoen aan alle brandveiligheidseisen’’, vertelt hij. 

  1. 'Oranje Generaal' tussen de sterren bij Voetbal Experience in Roosendaal
    video

    'Oranje Generaal' tussen de sterren bij Voetbal Experience in Roosendaal

    Het pak van de 'Oranje Generaal' Winfried Witjes hangt sinds vrijdag als museumstuk in Voetbal Experience in Roosendaal. De familie van de bekende supporter van het Nederlands elftal, die in 2016 op 58-jarige leeftijd overleed, kleedde de vitrine vrijdagmiddag zelf aan. Tussen de voetbalsterren als Robin van Persie, Dirk Kuyt en Giovanni van Bronckhorst, is de uit Elst afkomstige Witjes nu de enige supporter die in het museum zijn eigen plek heeft.

Betuwe