Volledig scherm
Christian en Angelique Gerdsen in de bakkerij in de kelder van De Assenburg. © Erik van 't Hullenaar

Ambachtelijke bakker legt het af tegen de super

BEMMEL - Bij Bakkerij Gerdsen in passage De Assenburg in Bemmel gaat zaterdag 24 februari het laatste brood over de toonbank.

,,Een enorm moeilijke beslissing’’, noemt Christian Gerdsen (47) het, om te stoppen. De zaak die hij drijft met zijn vrouw Angelique (48) werd in de zomer van 1977 opgericht door zijn inmiddels overleden vader Jo. 

Destijds was er maar één supermarkt in Bemmel, nu vier. Verder ging de Hema gebak verkopen en streken in aangrenzende dorpen Lidl en Aldi neer. De bakker kan daar niet langer tegenop boksen.

Imago

Volgens de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) staat Gerdsens verhaal niet op zich. Het marktaandeel van de ambachtelijke bakker daalt al jaren ten opzichte van dat van de supermarkten, weten ze daar. Bovendien liep het imago van brood deuken op door dieetboeken en voedingsgoeroes. Niet voor niets begint de branche in maart een nieuwe campagne om het blazoen weer op te poetsen.

,,Wat je ook ziet is dat het niet langer vanzelfsprekend is dat bakkersvaders door hun zoon worden opgevolgd’’, zegt woordvoerster Sandra Wewer.

Toekomst

Bij de Gerdsens is dat ook zo. De vraag is: wat nu? Christian wil ambachtsman blijven, in loondienst bij een collegabakker. Of misschien wel binnen het huidig bedrijf, als iemand het wil voortzetten. Zijn vrouw kan in dat geval in de winkel blijven. ,,Maar dat staat allemaal nog niet vast.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe