Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Animo voor proef met wietteelt op Bergerden

BEMMEL/ HUISSEN - Wiet telen onder glas op kassengebied Bergerden tussen Huissen en Bemmel. D66 en PvdA in Lingewaard zien dat helemaal zitten en gaan in de eerstkomende raadsvergadering (9 november) proberen hiervoor de handen op elkaar te krijgen.

Lingewaard kan volgens de fracties best een van de zes tot tien gemeenten worden die meedoet aan de proef die het nieuwe kabinet voor ogen heeft: een organisatie opzetten die de wiet kweekt en levert aan coffeeshops. Nu is de verkoop legaal, maar de teelt niet. De wiet kan dan 'gedecriminaliseerd' worden aangeleverd. Het kabinet wil zien wat de effecten daarvan zijn.

'Luchtballonnetje'

Ook Arnhem en Nijmegen hebben al gezegd hiervoor belangstelling te hebben. Reden voor PvdA-raadslid Maarten van den Bos om aan te dringen op overleg met de buurgemeenten. Tijdens een informele raadsbijeenkomst donderdagavond zei wethouder Theo Peren spontaan daar best toe bereid te zijn.

Maar hij ziet het wietexperiment meer als een 'luchtballonnetje'.

'Samen oppakken'

D66- fractievoorzitter Sjoerd Wannet niet. ,,Wij maken werk van deze toezegging van de wethouder. Bergerden maakt een doorstart als Next Garden en heeft het stimuleren van innovatie en startende ondernemingen als speerpunt. En aangezien het gebied niet volloopt met reguliere landbouw is dit een mooie kans. Laten we elkaar in deze regio eens niet beconcurreren en dit samen oppakken.’’

De SP steunt het initiatief ook.

Betuwe