Volledig scherm
Het einde van de A15 bij Bemmel. © Mariska Hofman

Bemmel in maag met uitstel snelweg

BEMMEL - Een heel slechte zaak. Zo noemt de Ondernemersvereniging Bemmel het niet doortrekken van de snelweg A15 richting Duitse grens.  ,,Het nieuwe uitstel heeft een negatief effect op de ontwikkeling van de regio'', voorspelt voorzitter Louis du Pré.

Uw bedrijf aan de nieuwe A15? Met deze tekst probeert de gemeente Lingewaard ondernemers naar bedrijventerrein Houtakker te lokken. Maar komt dat extra asfalt er ooit? Plannen voor doortrekking zijn er al jaren, maar de uitvoering laat steeds op zich wachten. Nu is er weer gedoe met stikstof, moet er meer gedaan worden om de uitstoot te verminderen, zo werd deze zomer bekend. ,,Hoe vaak is het doortrekken van de A15 nu al uitgesteld? Veel ondernemers maken zich zorgen'', aldus Du Pré, voorzitter van de Ondernemersvereniging in Bemmel.

Quote

Over drie weken start de bouw van ons distribu­tie­cen­trum. We moeten door

Theo van Workum

Een van de benadeelden is Rent-All, een internationaal opererend verhuurbedrijf op het gebied van licht en audio.  Rent-All kocht drie hectare grond op Houtakker II in Bemmel en bouwt daar een distributiecentrum met een oppervlakte van circa 25.000 vierkante meter. Kosten: 20 miljoen euro. ,,Over drie weken start de bouw. Voor ons is er geen weg meer terug. We moeten door'', vertelt directeur Theo van Workum, die niet blij is met het nieuwe uitstel. ,,Er wordt al 25 jaar gesproken over het doortrekken van tien kilometer snelweg. Eigenlijk is het te zot voor woorden.''

Langer wachten is volgens Du Pré niet wenselijk. ,,Het doortrekken van de snelweg zorgt voor een betere doorstroming rondom Bemmel. Nu staat het verkeer heel vaak vast'', zegt hij. 

Van Workum van Rent-All, waar ongeveer 150 mensen werken, bevestigt dat beeld. ,,Wij rijden veel in Duitsland en om daar te komen, moeten we over het steeds drukker wordende Velperbroekcircuit. Het zou heel fijn zijn als onze reistijd korter wordt. Is ook beter voor het milieu.''  

Quote

Het is aan de ondernemer zelf om een afweging te maken wel of niet een bedrijf in Lingewaard te realiseren

Woordvoerder Lingewaard

Net als de hele regio wil ook Lingewaard dat de A15 zo spoedig mogelijk wordt doorgetrokken. De gemeente gaat er vanuit dat van uitstel geen afstel komt. ,,Dat het proces rond de doortrekking lang duurt, heeft voor de ontwikkelingen voor de bedrijventerreinen in Lingewaard geen gevolgen. De belangstelling naar kavels op onze bedrijventerreinen neemt in elk geval niet af. Het is aan de ondernemer zelf om een afweging te maken wel of niet een bedrijf in Lingewaard te realiseren'', vertelt woordvoerder Frank Hoes.

Van Workum neemt Lingewaard niets kwalijk. ,,De gemeente kan niets doen aan de vertraging. Het gaat nu over landelijke en Europese stikstofregels. De natuur moet beschermd worden. Dat snap ik. Maar kijk om je heen: er is in de omgeving van Bemmel heel veel nieuwe natuur bijgekomen.''  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe