Melkveehouder Teunis Versteeg uit Herveld tussen de ganzen die nu in grote hoeveelheden te zien zijn over de dijk.
Volledig scherm
Melkveehouder Teunis Versteeg uit Herveld tussen de ganzen die nu in grote hoeveelheden te zien zijn over de dijk. © Gerard Burgers

Betuwse boeren balen van ganzen

DRIEL/HERVELD - In de uiterwaard van Driel en bij Herveld stikt het van de ganzen, wellicht omdat er het afgelopen voorjaar te weinig zijn afgeschoten. Boeren zitten met de gebakken peren.
 

Quote

Heb je veel ganzenpoep, dan krijg je er geen goed gras meer voor terug.

Melkveehouder Teunis Versteeg.

Het is extreem dit jaar, vindt melkveehouder Teunis  Versteeg uit Herveld. ,,Zo veel ganzen. Ze vreten het grasland het hele jaar door kaal en ze vertrappen de natte gronden. Wat daar nu nog bij komt, is dat ze het gras vervuilen. Ze komen uit het water en met modderpoten op het gras. Een koe laat gras met modder staan. 

,,En dan heb ik het nog eens over al die stront. Heb je veel poep, dan krijg je er geen goed gras meer voor terug.  's Zomers speelt dit probleem veel minder, want dan heb je droge drollen. Met het schudden van het gras na het maaien, vliegt het meeste er wel af. Ik zie tenminste nooit modder aan het ingekuilde gras zitten.’’

Strop

Agrariërs kunnen hun strop melden bij het Faunafonds.  Omdat ze eerst 300 euro moeten betalen om een financiële tegemoetkoming te kunnen krijgen, laten veel boeren dit achterwege. Volgens LTO (Land- en Tuinbouworganisatie) Noord heeft de overheid daarom een vertekend beeld van de werkelijke schade. 

 Op het provinciehuis is nu een voorstel in de maak om deze legeskosten te vergoeden als een claim wordt toegekend. Hierover buigen Provinciale Staten zich begin volgend jaar. 

Het hele jaar

Ganzen zijn een plaag voor boeren.
Volledig scherm
Ganzen zijn een plaag voor boeren. © Gerard Burgers

De overzomerende ganzen zijn volgens de LTO Noord het grootste probleem.  Deze ganzen verblijven twaalf maanden per jaar in Nederland. De overwinterende ganzen vertrekken in de zomer weer naar Skandinavië en naar de Russisshe toendra's. ,,Vroeger vlogen alle ganzen in de zomer nog weg’’, zegt Henk Mulder van de LTO Noord. 

Hij meent dat er geen enkele jager is die voor zijn lol op ganzen jaagt. Een gans levert 50 cent op en een patroon kost al 60 cent. ,,Dat jagers ze bij de poelier kwijt kunnen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Ze  moeten er ook naar toe rijden en zijn benzinekosten kwijt. Boeren zitten er doorgaans bovenop om jagers te vragen. Natuurbeherende organisaties nemen echter onvoldoende verantwoordelijkheid.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe