Door middel van een koord houdt Lieke Brouwer, die slechtziend is, contact met haar buddy Frank Tenback.
Volledig scherm
Door middel van een koord houdt Lieke Brouwer, die slechtziend is, contact met haar buddy Frank Tenback. © Marina Popova

Bijna blinde Lieke kan blijven hardlopen door buddy Frank

ARNHEM/ ZETTEN - Lieke Brouwer (32) uit Arnhem werd drie jaar geleden ernstig ziek en ziet nu bijna niets meer. Dankzij Frank Tenback (47) uit Zetten kan ze blijven hardlopen. 

Tenback is buddy bij Running Blind, een stichting die tien jaar geleden is opgericht door een aantal sporters met een visuele beperking, buddy's en het oogziekenhuis in Rotterdam. ,,Sinds een jaartje loop ik met Lieke. Ik werd geattendeerd op Running Blind, die ook een afdeling in Arnhem heeft. Of ik buddy wilde worden. Een ideale combinatie, dacht ik, want ik loop zelf graag’’, vertelt de Zettenaar.

Brouwer liep af en toe hard tot ze drie jaar geleden ernstig ziek werd. Een te hoge hersendruk had tot gevolg dat haar oogzenuwen kapot werden gedrukt. Ze ziet nog maar circa vijf procent. ,,Hardlopen is voor mij een uitlaatklep en een manier om fit te blijven'', vertelt de Arnhemse.

10 kilometer

Lieke Brouwer is bijna blind. Frank Tenback is haar buddy; hij leidt haar over heuvels en waarschuwt voor tegenliggers.
Volledig scherm
Lieke Brouwer is bijna blind. Frank Tenback is haar buddy; hij leidt haar over heuvels en waarschuwt voor tegenliggers. © Marina Popova

Twee- tot driemaal in de week trekt Brouwer haar gympen aan, rent ze wel 10 kilometer. Brouwer en Tenback zijn dan met elkaar verbonden door middel van een koord. ,,Lieke vertrouwt op mij. Ik waarschuw haar voor tegenliggers en leidt haar om een heuveltje heen. Ik ben haar ogen, als het ware’’, zegt Tenback.

Brouwer was kraamverpleegkundige in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Ze is volledig afgekeurd. ,,Ik kan mijn vak niet meer uitoefenen. Ik zie alleen nog vaag licht, geen kleuren. Ik ben letterlijk mijn zicht verloren, maar ook een stuk zelfstandigheid. Soms heb ik het daar heel moeilijk mee.’’

De afgelopen periode leerde Brouwer omgaan met haar handicap. ,,Ik zet nu mijn andere zintuigen in. Communicatief ben ik sterker geworden. Ik hoor of iemand emotioneel of blij is. Mijn gehoor is anders; beter’’, vertelt ze.

Tenback beaamt dat. ,,Als ik met Lieke vlakbij de snelweg loop, hoort ze vogels, terwijl ik alleen auto's hoor. Lopen met Lieke is leuk en het geeft mij veel voldoening.’’

Jubileum
Running Blind bestaat exact tien jaar en viert dat dit weekeinde op sportcentrum Papendal in Arnhem. Er zijn diverse clinics en activiteiten; zo houdt meervoudig wereldkampioene rolstoeltennis Ester Vergeer op zaterdag een peptalk.
Zaterdagavond geeft een slechtziende dansdocente een workshop salsa en op zondagochtend kan er 5 of 10 kilometer worden hardgelopen, ook is er parcours uitgezet voor nordic walkers. Voor meer informatie kan gekeken worden op runningblind.nl.

Betuwe