Volledig scherm
De jongerenontmoetingsplek aan de Nielant in Huissen. © Erik van 't Hullenaar

Buurt in Huissen wil af van 'bunker' na weer een brand

HUISSEN - Omwonenden van de 'jeugdbunker' aan de Nielant in Huissen zijn de overlast van baldadige jongeren beu. Ze willen dat de gemeente Lingewaard de ontmoetingsplaats afbreekt.

Zondag woedde er weer een brandje. Buurtbewoners geven aan al meerdere malen bij de gemeente te hebben geklaagd over het jeugdhonk. Diverse groepen jongeren zorgen vooral in de weekeinden voor overlast. ,,Ze schreeuwen, er klinkt harde muziek en er wordt hard gereden met auto's'', moppert Richard Mulder, die al 33 jaar 'om de hoek' woont.

Zijn vrouw Annemieke raakt er overspannen van. ,,We zijn het helemaal zat. Dat ding moet weg.''

Met dat ding bedoelt ze het betonnen hok aan de Nielant dat er in 2009 juist is neergezet om overlast van jongeren in de wijk Zilverkamp terug te dringen. Het bouwwerk wordt door veel Huissenaren 'de bunker' genoemd.

Zondag moest de brandweer komen om een stapel brandende kranten te doven. Het beton is zwartgeblakerd en overal zit graffiti. ,,Zaterdag waren er twee scooters in de wijk gestolen. Die werden later teruggevonden in de vijver bij de bunker'', moppert een Huissense. ,,Het wordt steeds erger.''

De overlast van jongeren in de wijk Zilverkamp concentreert zich nu vooral rond het jeugdhonk, meldt Trudie Zinnemers, die al 31 jaar in de wijk woont. ,,We zijn allemaal jong geweest. Ik kan best iets hebben, maar waarom moet je dingen vernielen en met piepende banden door de straat rijden? Wat mij betreft halen ze de bunker weg, zet dat ding ergens anders neer.''

De politiek in Lingewaard reageert verrast. VVD-raadslid Matthew van de Woerdt, die in Huissen woont, is niet bekend met de huidige overlast. ,,Voor zover ik weet zijn er recent geen klachten bij ons binnengekomen over die locatie.''

René Derksen, fractievoorzitter van Lokaal Belang Lingewaard, schrikt van de brand. ,,Dit soort excessen moet je niet willen'', zegt hij.

Dat omwonenden overlast ervaren van de hangplek verbaast Derksen overigens niet. ,,Er is altijd wel een bepaalde mate van spanning tussen omwonenden en jongeren op een hangplek.''

De gemeente Lingewaard neemt de klachten serieus en wil met de buurtbewoners in gesprek. ,,Zodat we precies weten wat er speelt en welke afspraken met onze straatcoaches gemaakt moeten worden'', aldus een gemeentewoordvoerder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe