Volledig scherm
Buxuxstruiken, aangetast door de buxusmot. © Theo Audenaerd

Buxusmotten teisteren Betuwe

BEMMEL/ELST - Ze zijn er opeens en met velen: buxusmotten. Op sociale media als Facebook klagen inwoners van Elst, Driel, Heteren, Huissen en Bemmel over het insectje dat de buxusboompjes in de tuin kaal vreet. 

De buxusmot is een kleine, witte vlinder, de vleugels hebben  vaak een bruine rand. 'Ik heb er ook heel veel gezien in de Westeraam en ik dacht nog wat een bijzonder vlindertje, die heb ik niet eerder gezien', meldt Kirsten den Boef uit Elst op Facebook. 'Door het warme weer zijn onze buxussen toch al dood . Maakt zo'n mot ook niet meer uit', schrijven John en Rob Creemers-Fuller uit Elst.

Quote

Ik denk dat het er vanzelf minder worden, dat er straks van een plaag geen sprake meer is

Henk Vlug, Insectoloog

De buxusmot komt steeds meer voor in Nederland, vertelt insectoloog Henk Vlug uit Scherpenzeel. Het gaat om een exoot die eigenlijk niet in Nederland hoort. ,,Ik denk dat het er vanzelf minder worden, dat er straks van een plaag geen sprake meer is. De buxusmot heeft relatief nog weinig natuurlijke vijanden.''

De eerste waarneming van de buxusmot in Nederland was in 2007. Vermoedt wordt dat de mot in het begin van deze eeuw is meegekomen met een lading buxusstruiken uit Azië. Deze zomer zijn het er extreem veel. 'Zat vannacht in mijn slaapkamer! Vanmorgen lag ie dood onder de ventilator. RIP', grapt Annemiek van Dael uit Elst op Facebook.

Volledig scherm
De buxusmot. © G Jansen

Vogels lijken de buxusmot en -rups niet lekker te vinden.  Sluipwespen en -vliegen zouden de oplossing van het buxusmotprobleem kunnen zijn, meldt Vlug. ,,De sluipwesp prikt de rups van de buxusmot aan en legt er een eitje in. Uit het eitje komt een larve van de sluipwesp die zich voedt met de buxusmotlarve, die dan sterft.''

Mensen die de mot, rups of pop in de tuin hebben, kunnen deze met de hand verwijderen. Meestal is daar geen beginnen aan; er zijn ook biologische bestrijdingsmiddelen op de markt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe