Volledig scherm
Vanaf 1 september ziet het winkelcentrum er van Huissen overdag zo uit. Foto: Erik van ‘t Hullenaar. © Erik van 't Hullenaar

Centrum van Huissen overdag op slot voor de auto vanaf september

HUISSEN - Auto’s zijn uiterlijk per 1 september overdag taboe in het centrum van Huissen in de gemeente Lingewaard. Het winkel- en horecagebied wordt dan tussen 12.00 uur en 17.00 uur door middel van in de grond verzinkbare palen afgesloten.

Dat zou eigenlijk deze maand al gebeuren, maar door tegenslagen tijdens het aanleggen van stroom en internet, is de afsluiting enkele weken uitgesteld. De gemeente heeft bewoners en ondernemers deze week per brief geïnformeerd.

Omdraaien rijrichting

De afsluiting is een onderdeel van het verkeersplan centrum Huissen. Dat geldt ook voor het omdraaien van de rijrichting in de Vierakkerstraat. Deze verkeersaanpassing gaat binnenkort al in, zodra de verkeersborden er staan.

Volledig scherm
Nu mogen er nog auto's rijden. Foto: Erik van ‘t Hullenaar. © Erik van 't Hullenaar

Volgens Henk van Eimeren, voorzitter van de Ondernemersvereniging Huissen, zitten de winkeliers niet te wachten op de afsluiting van het centrum. ,,Wij hebben er nooit om gevraagd. Maar een deel van de ondernemers zal blij zijn. Dat zijn de uitbaters van horecabedrijven. Ik kan me dat ook wel voorstellen. Als ik op een terrasje zit en er komen auto’s langsrijden, vind ik dat ook niet fijn.”

Eindje lopen

Maar voor de winkeliers in het centrum, is de afsluiting, vreest de ondernemersvereniging nadelig. ,,Klanten die met de auto komen, willen voor de deur parkeren. Dat kan straks niets meer. Ze moeten een eindje lopen. Er zijn collega-ondernemers die vrezen dat klanten na september doorrijden naar Elst of Kronenburg. Omdat er in de buurt van het centrum te weinig parkeerplaatsen zijn. We moeten afwachten of dat inderdaad gebeurt”, zegt Van Eimeren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe