Cremer krijgt na straat ook standbeeld in Driel

VideoDRIEL - Wie was Jacob Jan Cremer? Vraag het een willekeurige Drielenaar en grote kans dat de schouders omhoog gaan. En dat is jammer, vindt de vereniging Historische Kring Driel. Daarom maakte ze zich sterk voor de komst van een standbeeld van de schrijver en schilder, die een deel van zijn jeugd doorbracht in Driel. 

Rozemarijne Zwart stond model voor het beeld van Kruuzemuntje in Driel, een personage uit de boeken van Jacob Jan Cremer (1827-1880).
Volledig scherm
Rozemarijne Zwart stond model voor het beeld van Kruuzemuntje in Driel, een personage uit de boeken van Jacob Jan Cremer (1827-1880). © Rolf Hensel

Een bronzen standbeeld op de hoek van de Cremerstraat -inderdaad vernoemd naar- herinnert Drielenaren nu aan hun bijzondere oud-plaatsgenoot. ,,Alleen een straat is te weinig eer voor deze schrijver'', zegt Freddie Coenders, voorzitter van de Historische Kring Driel. Het is geen beeld van Cremer zelf, maar van een van zijn personages: Kruuzemuntje, een fictief 10-jarig meisje uit Driel. ,,Een bewuste keuze. Cremer was fel tegen kinderarbeid, wat in die tijd nog veel voorkwam. Vandaar een standbeeld van een kind. Zijn boek Fabriekskinderen (1863) is geschreven als aanklacht tegen de kinderarbeid'', aldus Coenders.

Rozemarijne Zwart (9) uit Erichem stond model voor het beeldje, gemaakt door kunstenares Lia Krol uit Erichem. Beiden zijn vrijdag aanwezig bij de druk bezochte onthulling. Kinderen van groep 7 van basisschool De Kameleon staan vooraan. ,,Eigenlijk wist ik niet wie Jacob Jan Cremer was. Nu wel'', geeft Levina (10) schoorvoetend toe.

In de vergetelheid

Cremer werd geboren in 1826 in Arnhem en overleed in 1880. In de negentiende eeuw was hij een bekendheid, maar het werk van de sociaal bewogen kunstenaar is de laatste decennia in de vergetelheid geraakt. ,,Cremer bracht de zomermaanden door in het deftige buitenhuis De Oldenhof in Driel. Daar deed hij inspiratie op voor zijn Betuwsche novellen, de boekjes waar hij zo beroemd mee is geworden'', vertelt Coenders.

Burgemeester Toon van Asseldonk is content met het kunstwerk. ,,De Cremerstraat in Driel heeft vandaag een gezicht gekregen. Niet dat van Cremer zelf, maar van een van zijn personages'', aldus de burgervader, die al wél bekend was met de schrijver. ,,Bij mijn aantreden als burgemeester kreeg ik een boek van Jacob Jan Cremer. Met van die prachtige oude prenten erin.''

Originele handschriften

In de hervormde kerk van Driel is werk van Cremer tentoongesteld. Het gaat om vier van de tien nog traceerbare olieverfschilderijen, bijzondere drukken van zijn boeken en enkele originele handschriften. Het materiaal is door een aantal particuliere verzamelaars beschikbaar gesteld. Belangstellenden kunnen de tentoonstelling deze zaterdag tussen 9.00 en 16.00 gratis bezichtigen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe