Dieuwertje Blok is de prijs van Mattijs in Driel

VideoDRIEL - De prijs van Mattijs Furman uit groep 8 kwam vandaag persoonlijk naar openbare basisschool De Kameleon in Driel. Ze heet Dieuwertje Blok en las hem en de kinderen uit de hoogste groepen gedichten voor van bekende auteurs als Joke van Leeuwen en Kim van Kooten.

De leerling had die eer te danken aan zijn gedicht Fantasie, dat hij 20 maart voordroeg tijdens een 'kinderpoëzietalkshow' in theater Lux in Nijmegen. 

De jury had er de eerste prijs voor over. Een hele prestatie want er deden nog 400 kinderen mee. Deze talkshow is een initiatief van School der Poëzie en Bibliotheek Gelderland Zuid. Die school is een Amsterdamse organisatie die allerlei educatieve projecten rond poëzie houdt.

Ambassadeur

Blok is er een soort ambassadeur van. Ze vertelde in Driel dat ze van kinds af aan dol is op gedichten. ,,Want die kunnen troosten, je aan het lachen brengen en de fantasie prikkelen.’’ Bovenal hoopt ze dat bezoekjes aan scholen zoals in Driel kinderen aanzet tot lezen.

Schooldirecteur Gio Witjes vertelt dat De Kameleon niet zomaar met elk project in zee gaat. ,,We vinden taal belangrijk en gebruiken op school een methode die creativiteit stimuleert. Daar past dit perfect bij.’’

Het gedicht van Mattijs gaat zo:

Ik sta hier alleen/ Krijg met de minuut minder emoties/ Ik ben leeg

Alles aan mij wordt hard/ Krimp ik? / Ik krimp

Ik krimp zo hard/ Als een shirt in een te hete was

Ik word een Fantaflesje/ Mijn shirt is veranderd in het etiket

Alles spuit uit me/ Door de Mentos die in me zit

Dit is de eerste keer dat ik in mij een Fanta zie

Dát is mijn fantasie

Volledig scherm
Kinderen mochten Dieuwertje Blok ook vragen stellen. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe