Volledig scherm
Jan van Baal (links) met wethouder Wijnte Hol. © Erik van't Hullenaar

'Een informateur in Overbetuwe is niet nodig'

ELST - Er komt definitief geen onafhankelijke informateur die een nieuwe coalitie moet smeden in Overbetuwe. En of die er na de volgende verkiezingen wel komt, is nog maar de vraag. Een motie daarover is door de gemeenteraad verworpen.

Het betekent dat CDA, Gemeentebelangen Overbetuwe (GBO) en VVD verder praten over een nieuw college. Over het proces van coalitievorming bestaan in Overbetuwe grondige meningsverschillen. GroenLinks, BBO, D66, PvdA en CU menen dat het huidige proces geen recht doet aan het voornemen om meer transparantie na te streven. Ze hadden daarom een spoeddebat aangevraagd. Daarin richtten ze hun pijlen op CDA'er Jan van Baal, die als lijsttrekker van de grootste partij (negen zetels) de voortrekkersrol bij de coalitievorming op zich heeft genomen.

Hanno Krijgsman van GroenLinks meent dat transparantie nodig is om met de bestaande bestuurscultuur te breken. ,,De eerste stap op die weg zou het aanstellen van een onafhankelijke informateur zijn geweest." Hij spreekt van geschonden vertrouwen nu het proces anders loopt.

Schofferen

Quote

Ik hoop dat we het de volgende keer anders doen. Want het moet echt anders

Elbert Elbers, PvdA

Elbert Elbers (PvdA) voelt zich overvallen door de snelheid waarmee het nieuws naar buiten is gebracht dat CDA, GBO en VVD willen samenwerken. ,,Dat gebeurde nog voordat de raad was geïnstalleerd. Dat noem ik het schofferen van de raad." Dimitri Horsthuis-Tangelder (GBO) en Peter de Waard (VVD) erkennen dat het tijdstip waarop het persbericht is verstuurd, verkeerd is gekozen.

Enkele partijen vragen zich af of CDA, GBO en VVD de meest voor de hand liggende coalitie is. De grote winnaar van de verkiezingen, GroenLinks, zit immers niet aan de onderhandelingstafel. Van Baal verwijst naar een mail van GroenLinks waarin die fractie aangeeft een coalitie met CDA en D66 niet te zien zitten.

Van Baal zegt in het proces geen stap te hebben overgeslagen. Hij verwijt de andere partijen in de raad dat die bij elkaar hebben gezeten zonder het CDA. Aan het huidige proces verandert niets. Elbers hoopt dat in de toekomst meer openheid wordt betracht. ,,Ik hoop dat we het de volgende keer anders doen. Want het moet echt anders."

Betuwe