Een van de overleden hondjes was nog een puppy

HUISSEN – Een van de twee hondjes die maandagmiddag bij een woningbrand aan de Vlierstraat in Huissen om het leven kwamen, was nog een puppy. ,,Dat beestje had ik pas een week. Het andere hondje was een jaar of acht’’, zegt Jeltje Dijkstra tegen 19.00 uur bij de voordeur van haar zwart geblakerd huis. 

Volledig scherm
Brand op de benedenverdieping van een huis in Huissen. © GinoPress

Hulpverleners met mondkapjes op lopen in en uit. Zelf mag de alleenstaande vrouw de twee-onder-een-kapwoning niet meer in.

Hoe de hondjes heten? En wat nu meer zeer doet? Haar woning die zojuist, wat de benedenverdieping betreft, total loss is verklaard, of toch het verlies van haar hondjes? Jeltje moet de antwoorden schuldig blijven. Dikke tranen in haar ogen. De emoties blokkeren haar stem.

,,Ze is in shock. Ik denk dat ze amper beseft wat haar is overkomen”, zegt een buurvrouw, waarna ze snel een arm om Jeltje heen slaat. Andere buren melden zich ook. Allemaal vragen ze zich af waar de vrouw de nacht moet doorbrengen.

Buurman 

Niet bij de naaste buurman, zo blijkt al snel. Ook hij mag zijn huis niet meer in. ,,Hoe groot de schade bij mij is? Ik weet het niet. Van buiten naar binnen kijkend, ziet het er niet best uit.”

De naaste buurman heeft de brand ontdekt. ,,Ik kwam terug van het wandelen met mijn honden. Toen zag ik rook aan de achterkant van het huis. Ik heb meteen 112 gebeld. En ik wilde de hondjes van Jeltje nog redden door een ruit in te gooien. Maar ik kreeg de kans niet.”

Slaapplaats

Wanneer blijkt dat Jeltje geen idee heeft waar ze nu naar toe moet, bieden twee buren onafhankelijk van elkaar haar spontaan een slaapplaats aan. Een hulpverlener meldt zich ook weer. Met de vraag of Jeltje, naast de persoonlijke bezittingen die ze al voor haar bij elkaar hebben geraapt, ook nog wat kleding wenst mee te nemen. ,,Is dat niet onbruikbaar geworden dan?”, vraagt ze. Als het antwoord daarop ‘nee’ luidt, blijkt ze plots weer helder. ,,Een bh en een onderboks. Daarmee kom ik de nacht wel door.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe