Volledig scherm
De ICE nabij Babberich

Eerste treinreizigers via Betuweroute

GELDERMALSEN/ELST - Na anderhalf jaar van voorbereiding, veiligheidsanalyses en testritten worden op zaterdag 25 november voor het eerst treinreizigers over de Betuweroute vervoerd. De internationale trein van Amsterdam naar Basel heeft de primeur om dit tien jaar oude goederenspoor te berijden. 

Volledig scherm
Rampenoefening op de Betuwerotue © Bert Beelen

De NS is genoodzaakt deze ICE-trein te laten omrijden, omdat er dat weekend werkzaamheden op het traject Arnhem-Utrecht zijn. Tot nu toe zouden bij dergelijke stremmingen treinen naar en vanuit Duitsland worden omgeleid via Den Bosch, Eindhoven en Venlo. ,,Maar die route kost ruim een uur meer reistijd en we kunnen de stations Arnhem, Duisburg en Düsseldorf dan niet aandoen", zegt NS-woordvoerder Ton Boon. Dus is de NS blij dat nu voor het eerst reizigerstreinen tussen de goederentreinen door mogen rijden. Treinen komen Geldermalsen van het spoor Utrecht-Den Bosch af de Betuweroute op; en gaan er 45 kilometer verderop bij Elst weer vanaf naar het spoor Nijmegen-Arnhem. 

De eerste trein die deze nieuwe route rijdt, wordt de ICE die zaterdagochtend iets na 08.00 uur vanuit Amsterdam vertrekt. Zo'n driekwartier later komt deze trein in de westelijke Betuwe het goederenspoor op. Binnenlandse treinen kunnen deze uitwijkroute overigens niet gebruiken, omdat alleen de ICE hetzelfde beveiligings- en spanningssysteem gebruikt als de goederenlocomotieven .

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe