Volledig scherm
Gert en Diny Vink uit Herveld wonen loodrecht onder hoogspanningskabels. © Rolf Hensel

Einde aan 45 jaar wonen onder hoogspanningslijnen

HERVELD - Gert en Diny Vink uit Herveld wonen al bijna 45 jaar pal onder hoogspanningslijnen. Oppassen met vliegeren, maar prettig met onweer vanwege de bliksemafleiders, aldus het stel, dat nu toch heeft besloten te verhuizen. De woning uit 1933 wordt gesloopt.

Onveilig hebben Gert (73) en Diny (70) zich nooit gevoeld in hun woning aan de Spoorstraat in Herveld. In 1974 kochten ze het karakteristieke, vrijstaande huisje. De elektriciteitskabels die erboven hangen, namen ze voor lief. ,,Wij hebben de draden nooit als hinderlijk ervaren. Er is geen onderzoek bekend dat aantoont dat het wonen onder een hoogspanningsverbinding slecht voor de gezondheid is. Wij hebben nooit klachten gehad’’, vertelt Gert.

UItkoopregeling

Toch hebben Gert en Diny nu besloten te verhuizen. Het stel maakt gebruik van de uitkoopregeling van het Rijk, in 2017 in werking getreden nadat er een maatschappelijke discussie was ontstaan over hoe wenselijk het is om loodrecht onder een hoogspanningsverbinding te wonen. Het gaat om circa 400 woningen in Nederland, waarvan er acht in Overbetuwe staan. Lingewaard heeft geen woningen pal onder hoogspanningskabels. 

Quote

De kabels vallen ons al lang niet meer op.

Diny Vink

De bomen rond het huis van Gert en Diny mogen nooit hoger worden dan een meter of zeven. TenneT, die het hoogspanningsnetwerk in Nederland beheert, houdt dat goed in de gaten en laat ze indien nodig snoeien. ,,Hoe hoog de kabels exact hangen, weet ik niet. Een meter of 15? Eigenlijk vallen ze ons al lang niet meer op; ze horen erbij’’, vertelt Diny.

Verhuizen

De vrijstaande woning uit 1933 van Gert en Diny is vorig jaar getaxeerd. Gert: ,,Wij hebben een akkoord bereikt met de gemeente, die de regeling van het Rijk uitvoert. We krijgen er een marktconforme prijs voor. Wij willen nog dit jaar verkassen naar Zetten, waar we een levensloopbestendige woning laten bouwen. Dat kan bijna met gesloten beurs.’’

Dat hun huis straks gesloopt wordt, doet Gert en Diny niet zo veel. ,,Het is maar een huis’’, vertelt Gert, tot zijn pensioen werkzaam als uitvoerder in de wegenbouw. De verhuizing staat gepland voor oktober. Het levensloopbestendige huis in Zetten moet nog gebouwd worden. Gert: ,,Mocht de nieuwbouw wat later klaar zijn, is dat geen probleem. We kunnen hier tot uiterlijk 2021 blijven wonen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe