Volledig scherm
Helma Beckmann wringt zich met moeite door de kiwisluis bij haar huis. © DG

Exit kiwisluizen met gejuich onthaald

HUISSEN - De veelbesproken kiwisluizen in de Huissense wijk Loovelden verdwijnen nog deze zomer, mogelijk al voor de scholen weer beginnen. De draaihekken werden in februari 2016 bij wijze van proef geplaatst en moesten vooral brommerverkeer weren van wandelpaden in de wijk.

 Ze staan aan de Hofmeesterij, Pijlhof en Wegenschouw. Van begin af aan kwamen er klachten, omdat de poortjes te krap zijn voor rolstoel- en scootmobielgebruikers.

Horde

Helma Beckmann heeft aan de Wegenschouw de sluis zowat voor haar deur staan. ,,Het lukt haast niet deze horde te nemen zonder je fiets te beschadigen.’’ Ze is blij dat er ander hek komt, van een soort die elders in de wijk al staat. Een langgerekte, houten constructie die meer ruimte biedt.  Tegen de kiwisluizen zijn in totaal meer dan 100 meldingen binnengekomen bij de gemeente Lingewaard.

Toch helpen ze wel volgens Beckmann. ,,Scooters reden eerst met 60 kilometer per uur voorbij; zelfs 's nachts, ik lag er wakker van. Nu kan dat niet meer.’’ Er zijn ook bewoners die liefst helemaal geen obstakel meer zien omdat de kans bestaat dat meer scholieren om de wijk heen gaan rijden via de drukke Loostraat, met meer kans op ongelukken.

Henk van Eimeren van het wijkplatform zegt dat de sluizen er niet voor niets kwamen. ,,Ik heb zelf ervaren dat scholieren met zijn vieren naast elkaar rijden en de weg blokkeerden. Dat er lawaai was van brommers en dat fietsers vuilcontainers om trapten. Die overlast is er nu niet meer. We zijn als platform bij elkaar geweest en de hekken die er nu komen worden breed gedragen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe