Volledig scherm
Ferdi Roelofs van Overbetuwebeweegt.nl. Het project 'de gezonde werkvloer' moet ervoor zorgen dat werknemers van bedrijven op bedrijventerreinen in Overbetuwe meer in beweging komen. Dit gebeurt met behulp van de app 'Its my life'. © Gerard Burgers

Fitter achter het computerscherm

ELST - Duizend werknemers van bedrijventerreinen in Overbetuwe worden gestimuleerd gezonder te leven, in de baas z'n tijd.

Zitten is het nieuwe roken. Mensen op kantoor zitten veel en missen daardoor beweging. Daarom start Stichting Parkmanagement Overbetuwe vanuit Overbetuwebeweegt.nl het project ‘De gezonde werkvloer’. 

Fitcoins

In de app ‘Its My Life’ krijgt een werknemer een persoonlijk beweegprofiel met passende opdrachten. „Werknemers krijgen een signaal wanneer ze te lang stil zitten”, zegt Etienne Schiffelers van Overbetuwebeweegt.nl. De app moet de leefstijl van de werknemers op een gezonde manier veranderen. Met de opdrachten scoren ze ‘fitcoins’. Dit zijn punten waarmee de deelnemers korting krijgen bij lokale leveranciers en sportscholen.

Overbetuwebeweegt.nl is al langer bezig om werknemers aan het bewegen te krijgen. „Dat waren losse projecten zoals een wandelroute tijdens de pauze of een fietscampagne.” Dit komt nu samen in de app. „Het is geen sexy onderwerp, maar door deze app worden werknemers meer getriggerd.”

Quote

Het is geen sexy onderwerp, maar door deze app worden werknemers meer getriggerd

Etienne Schiffelers, Overbetuwebeweegt.nl

Over de streep

Peter Hooiveld van Ingenieursbureau Hooiveld en Hooiveld uit Elst is enthousiast. „Ik heb geen gezondheidsklachten maar zit wel veel achter de computer” zegt hij. „Doordat het project voorbeelden geeft om meer te bewegen, word je makkelijker over de streep getrokken om ook daadwerkelijk te bewegen.”

ONS accountants uit Elst deed al eerder mee met de fietscampagne van Overbetuwebeweegt.nl, waarbij werknemers kennis maakten met elektrisch fietsen. „Uiteindelijk hebben drie van de zes deelnemende werknemers een elektrische fiets aangeschaft”, zegt Jos Winkelhorst van het accountantsbureau. „Het project ‘de gezonde werkvloer’ lijkt mij een positief idee. We zitten de hele dag dus is het belangrijk om te bewegen.”

Bewustwording

Bij Rabobank Rijk van Nijmegen zijn ze ervaringsdeskundige. Daar werken ze sinds begin dit jaar met de app. „Je wordt bewust van hoeveel of hoe weinig je beweegt”, zegt Brenda van Wijk van Rabobank Rijk van Nijmegen. Werknemers krijgen updates over het aantal stappen dat ze zetten en het aantal dat ze moeten zetten. Eerst haalde iemand voor de hele afdeling koffie, nu is dat ieder voor zich. „Door op veel gebieden een klein aspect te veranderen, maakt dat een grote verandering in het eindresultaat.”

Schiffelers verwacht dat 1.000 werknemers zich aanmelden voor het project. In juni is de kick-off, daarna ontvangen bedrijven folders over het project. Aanmelden kan via Overbetuwebeweegt.nl. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe