Volledig scherm
Het station in Elst. © Erik van 't Hullenaar

Geen extra maatregelen op station Elst na dood tieners

ELST - Het dodelijke ongeval op station Elst afgelopen vrijdag, waarbij twee 17-jarige jongens uit Driel en Herveld om het leven kwamen, leidt op korte termijn niet tot extra veiligheidsmaatregelen.

Quote

We weten wel dat de huidige situatie op het station in Elst aan alle geldende regels voldoet.

Aldert Baas, woordvoerder ProRail

Zowel de politie als spoorbeheerder ProRail stelt een onderzoek in naar het ongeval van afgelopen vrijdag. Op het station hangen geen camera's, dus er zijn geen beelden beschikbaar die bij dat onderzoek kunnen helpen. Volgens ProRail-woordvoerder Aldert Baas neemt dat onderzoek 'geruime tijd' in beslag.

ZIE OOK: Spoorongeluk Elst: Niet oversteken, geen selfie, maar voor de kick het spoor op

,,Allereerst is het natuurlijk verschrikkelijk wat er is gebeurd, diep tragisch’’, zegt Baas, die aangeeft dat onderzoek standaard procedure is bij ongevallen op het spoor. ,,En dat onderzoek moeten we eerst afwachten voor er antwoord kan worden gegeven op de vraag of er aanvullende maatregelen nodig zijn en zo ja, welke. We weten wel dat de huidige situatie op het station in Elst aan alle geldende regels voldoet.’’

Tunnels

De trein die de beide jongens raakte passeerde station Elst met een snelheid van 140 kilometer per uur, de toegestane maximumsnelheid op het baanvak Arnhem-Nijmegen. Omdat er sinds het verdwijnen van de spoorwegovergang geen geluidsalarm meer klinkt werden de jongens waarschijnlijk door de trein verrast. Baas wil niet op de uitkomsten van het onderzoek vooruitlopen, maar merkt wel op dat station Elst met de ondergrondse doorgangen juist heel erg veilig is. ,,Sinds de verbouwing hoeft niemand meer over het spoor om over te steken, juist omdat er nu van die veilige tunnels liggen. Daarom is er ook geen geluidssignaal meer nodig. Er is geen enkele reden of noodzaak om op de spoorbaan te lopen, veiliger kan eigenlijk niet.’’

ZIE OOK: 'Dit had nooit mogen gebeuren'

Gedenkplaats

Op het perron werden sinds zondag door verschillende mensen bloemen neergelegd. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, zijn deze verplaatst. Een kleine twee dagen na het fatale ongeval komen nog altijd rouwende kennissen naar het station om de slachtoffers te herdenken. De tijdelijke gedenkplaats ligt inmiddels vol met bloemen, briefjes en kaarten.

Volledig scherm
De tijdelijke gedenkplaats is verplaatst. © DG

Betuwe