Volledig scherm
Vissen. © AFP

Geen siervissen Angerenstraat Gendt

GENDT - Een langslepende procedure is voor de Gendtse sierviskwekerij Gommers & Ducheine uitgemond in een anticlimax: het bedrijf mag niet verhuizen naar de Angerenstraat in Gendt. Dat heeft de gemeente Lingewaard besloten in een collegebesluit, waarin ze een eerdere herbestemming 'schrapte'. 

Het besluit van de gemeente kwam als een donderslag bij heldere hemel voor eigenaar Henk Gommers. Hij wist gistermiddag nog niks van het Lingewaardse besluit. ,,Ik wist dat hierover gesproken werd, maar ik heb nog geen brief gehad van de gemeente waarin ze me dit gemeld hebben. Dus voorlopig heb ik nog gewoon de intentie om daar te gaan bouwen. Verder wil ik er niks over zeggen tot ik zelf met de gemeente gesproken heb."

Quote

Ik wist dat hierover gesproken werd, maar ik heb nog geen brief gehad van de gemeente waarin ze me dit gemeld hebben

Henk Gommers, Eigenaar viskwekerij

Voordat de gemeente Lingewaard op 31 maart 2011 akkoord ging met de bestemmingsplanherziening naar 'siervissenkwekerij', had het al 12 jaar geduurd totdat dit besluit tot stand kwam. Mede door de gevolgen van de economische crisis voor het bedrijf is Gommers & Ducheine echter nooit verhuisd. Daarop heeft het college nu besloten om het bestemmingsplan opnieuw te wijzigen ('wegbestemmen'), naar agrarische grond. Volgens het collegebesluit 'hoort een dergelijk bedrijf niet thuis in het buitengebied'. Die conclusie volgt op aangepast provinciaal en gemeentelijk beleid van de afgelopen jaren. 

Wachten op verkoop huidige pand

In een brief van 6 november 2017 gaf de siervissenkwekerij nog aan dat een verhuizing op dat moment niet mogelijk was. Eerst zou het huidige pand aan de Alexanderstraat in Gendt verkocht moeten worden. De brief volgde op een overleg tussen het bedrijf en wethouder Johan Sluiter, waarbij vanuit de gemeente werd aangegeven dat indien de viskwekerij niet binnen korte termijn gebouwd zou worden, de kans zou bestaan dat 'de planologische mogelijkheden worden geschrapt', zoals nu gebeurd is. Sluiter was niet bereikbaar voor commentaar.

Gommers en Rob Ducheine startten al in 1986 in Gendt met het importeren en exporteren van siervissen. Het bedrijf levert vooral aan de Benelux. De belangrijkste afnemers van de groothandel zijn aquariumspeciaalzaken, dierenspeciaalzaken en tuincentra. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe