Volledig scherm
De Martinuskerk in Gendt op archiefbeeld, tijdens een concert. © Erik van 't Hullenaar

Gendt: Broodnodige appartementen op komst

GENDT - Het plan voor appartementen aan Markt 20-24 in Gendt is vlotgetrokken. Dat meldt Lingewaards wethouder Johan Sluiter. Hij denkt dat de bouw in 2019 kan beginnen.

Over dit project wordt al sinds de eeuwwisseling gesproken. In 2011 was er overeenstemming over een complex met 18 woningen. Maar de welstandscommissie keurde de plannen toen af. Ook de economische crisis zorgde voor vertraging.

Maar volgens de wethouder is onlangs het overleg geïntensiveerd en ligt er nu een aangepast plan, voor 16 appartementen op nummer 24 en twee in het oude gemeentehuis (Huis te Gendt) dat er naast ligt. Het plan wordt de komende tijd verder uitgewerkt. De initiatiefnemende aannemer Spoeltman moet zorgen dat de woningen aan de man worden gebracht.

Wachtlijst

Afgaand op een soortgelijk project in Gendt waarbij 22 appartementen worden gerealiseerd in de Martinuskerk (met daarbij 12 patiowoningen) moet de verkoop geen punt zijn. Hugo de Baaij van bouwer Hendriks zegt dat de wachtlijst van belangstellenden hier tot boven de 80 is opgelopen. ,,We hopen voor de zomervakantie te beginnen met verkopen en in voorjaar 2019 met bouwen."

Volgens De Baaij betekent alle animo voor wonen in de kerk dat 'ongetwijfeld' kandidaat-kopers teleurgesteld worden. ,,Maar er vallen ook altijd mensen af die om wat voor reden ook niet tot koop overgaan."

Willem Rasing van historische kring Gente is blij als het oude gemeentehuis een nieuwe bestemming krijgt. Hij noemt het een bouwval, hoewel het Gelders Genootschap het pand roemt als waardevol voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. 

Huis te Gent raakte in de oorlog zwaar beschadigd, vertelt Rasing. Nadien werd het hersteld. Later trok de landbouwschool erin. De gemeente was toen verhuisd naar Villa Ganita. Ook zat er een schoenfabriek in. Gente hoorde tot de laatste gebruikers. ,,Sinds 2004 wordt het antikraak bewoond." 

Volledig scherm
Huis te Gendt. © Google Streetview
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe