Volledig scherm
April 1990: Henk Basten en Henk Ederveen worden als oudwethouders van de gemeente Gendt geridderd. Foto DG

Gendtenaar had groot hart voor de zwakkeren

GENDT - 'Iemand die een onuitwisbare indruk achterliet en overal en altijd warmte en liefde verspreidde'. Mooie woorden waarmee naaste familieleden (kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind) de afgelopen week overleden Gendtenaar Henk Basten typeren. Hij werd 92 jaar. 

'Bevlogen en betrokken' voegt Willy Rosmulder eraan toe, die hem kent uit de Gendtse politiek.  Basten was de man van de Algemene Werknemers Groepering of AWG. Hij was lijsttrekker voor die partij en tevens jarenlang wethouder, in de tijd dat Gendt nog een zelfstandige gemeente was. De AWG was een partij die tegen de PvdA aanschurkte; die het belang van werknemers, van arbeiders voorop zette.

Volgens Rosmulder was Basten als wethouder makkelijk te bereiken voor elke inwoner van Gendt. ,,Iedereen kende hem, als hij door het dorp fietste werd hij door menigeen aangesproken."

Vakbondsman

Willem Rasing, voorzitter van historische kring Gente, herinnert zich Basten als een echte vakbondsman. ,,Hij was sociaal bewogen. Waarschijnlijk ontwikkelde hij een groot hart voor de zwakkeren omdat hij in de crisisjaren opgroeide. Dat hart heeft hij tot op hoge leeftijd behouden, want vrijwel tot het laatst zette hij zich via de parochiële Charitas Instelling in voor mensen die het moeilijk hebben."

Wat Rasing zich ook nog goed kan heugen is dat Basten in de jaren zestig lokale Gendtse nieuwtjes verspreidde die op gestencilde vellen stonden. 

Carnaval

Verder was Basten mede-oprichter van carnavalsvereniging De Leste Stuver, een club die inmiddels ter ziele is. 

In april 1990 werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau, een titel waar hij bijzonder trots op was.

Philips

In zijn werkzaam leven was Basten actief voor Philips in Nijmegen. Ook werkte hij een tijdje op de vestiging die deze fabrikant ooit nog in Haalderen had.

De uitvaardienst voor Basten wordt morgen gehouden in de Martinuskerk in Gendt. De crematie is vervolgens in Nijmegen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe