Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gewoon Max: Bieb

ColumnIk heb een kleine bibliotheek ontdekt in Hulhuizen. Een huisje zo groot als een konijnenhok, gevuld met boeken. Het staat aan de rand van iemands tuin bij de dijk. Ik zag het in een flits toen ik op mijn fiets naar beneden reed. Sindsdien houdt het me bezig.

Volledig scherm
© Bert Beelen
Quote

Vlak voor de vakantie gingen mijn zusjes en ik een koffer vol nieuwe boeken halen

Maxime Vernooij

Ik vraag me af waarom iemand besluit om een stapel boeken aan de weg te zetten. Voor anderen om mee te nemen en te lezen. Zouden mensen lid moeten zijn van de weg-bibliotheek? De boeken terugbrengen als ze uit zijn? Eens in de zoveel tijd langsgaan om te zien of er nieuwe titels tussen staan, net als ik vroeger deed?

Ik was een echte boekenworm. Ik hield van lezen. Elke verjaardag kreeg ik een nieuw boek. Ik was lid van de bibliotheek. Vlak voor de vakantie gingen mijn zusjes en ik een koffer vol nieuwe boeken halen. Ik las alles wat los en vast zat. Had ik mijn boeken uit, dan begon ik in die van mijn zusje.

Het liefst zeg ik dat ik nog altijd een boekenworm ben. Ik heb alleen al een tijd geen boek meer opengeslagen. Het is nog langer geleden dat ik voor het laatst naar de bibliotheek ging. De boeken die ik voor mijn verjaardag gekregen heb, staan nog onaangeroerd in mijn kast. Alle pagina's nog glad en geen hoekje gevouwen.

Ik mis die magie van de bieb. Alle boeken op alfabetische volgorde geordend in de kasten. Gelabeld per genre. De oude computer waar alle boeken in terug te vinden zijn. De bibliothecaris die precies weet waar jouw lievelingsboek staat. Het is een prachtige uitvinding; de mooiste verhalen delen met elkaar. Vandaar ook dat de kleine weg-bibliotheek me zo interesseert. Ik zou het leuk vinden om mijn lievelingsboeken aan anderen te laten lezen. Misschien ga ik binnenkort langs in Hulhuizen. Gewoon om te bekijken wat zij in de aanbieding hebben. Of er nog een nieuwe titel tussen staat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe