Volledig scherm
© Freeimages

Gewoon Max: Kansen

Afgelopen weekend is mijn documentaire in première gegaan in Utrecht. Het meisje uit de Betuwe stond opeens stond tussen filmmakers uit New York en Manchester. 

Een paar jaar geleden had ik dit nooit kunnen bedenken. In een jaar tijd ben ik voor een reportage in Marokko geweest en heb ik een kinderprogramma gemaakt in Suriname. Ik heb colleges gevolgd aan de universiteit in New York. 

Vorig weekend heeft mijn documentaire de eerste prijs gewonnen in Manchester. Vrijdag gaf ik een presentatie in Amsterdam over mijn film en afgelopen weekend ben ik uitgenodigd voor het festival in Cork. Over kansen krijgen gesproken.

Het was nooit op mijn pad gekomen als ik andere keuzes gemaakt had. Niet de minor 'Documentaire maken', maar een vak waarbij ik zelf minder in de picture had gestaan. 

Een jaar geleden had die keuze beter bij me gepast. Ik zag mezelf als iemand die beter voor veilig en bekend kon gaan. Onzeker of de grote wereld wel bij me paste. 

Inmiddels durf ik over mezelf wel zeggen dat ik ben gegroeid. Ik sta te praten met mensen uit het buitenland die geïnteresseerd zijn in mijn film. Ik krijg visitekaartjes van mensen. Er gaan deuren voor mij open. Geen onzeker meisje meer, maar een zelfverzekerde jonge vrouw. Net als de hoofdpersoon van mijn documentaire, eigenlijk. 

Misschien leefde ik voorheen teveel naar de verwachting die ik dacht dat anderen van mij hebben. Ik ging ervan uit dat docenten op school mij niet goed genoeg zouden vinden om een minor als 'Documentaire maken' succesvol af te ronden. Me aanmelden leek me daarom maar beter van niet.

Volledig scherm
© dG
Quote

Misschien leefde ik voorheen teveel naar de verwach­ting die ik dacht dat anderen van mij hebben

Toch heb ik die keuze gemaakt. Een jaar geleden werd ik uitgekozen als een van de 20 die daadwerkelijk een film mocht gaan maken. En kijk hoe dat uitgepakt is. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe