Volledig scherm
Schade na aanslag Hans van M. © Gemeente lingewaard

Grootste 'tijdrekker' gemeentehuis Lingewaard: roet

BEMMEL - Roet zit in iedere hoek en elke kier van het Lingewaardse gemeentehuis. Ook de slechte luchtkwaliteit maakt een snelle rentree van ambtenaren onmogelijk.

Dat meldt burgemeester Marianne Schuurmans. Zelfs de gangen die ogenschijnlijk ongeschonden uit de strijd zijn gekomen na de aanslag van 22 augustus, moeten maandenlang schoongemaakt worden. ,,Ook al zie je het niet, het roet zit echt overal en vindt zijn weg via het ventilatiesysteem door het hele gebouw. Het zit in het plafond, in de spouwmuur, in de vloerbedekking en in de stoelen. We hebben alle stoelen af kunnen schrijven."

Luchtkwaliteit

Ook moet er nog lange tijd worden geventileerd. Uit de meting waarmee de brandweer de luchtkwaliteit meet, kwam een 'score' die zo'n zestien keer hoger was dan bij een normale brand. Schuurmans: ,,De verzekeraar denkt dat we zo'n zes maanden niet in het gebouw kunnen. Ik vind dat optimistisch. Hopelijk snappen onze burgers met deze uitleg waarom de hele operatie zo lang moet duren."

Quote

het roet zit echt overal en vindt zijn weg via het ventilatie­sys­teem door het hele gebouw.

Marianne Schuurmans, Burgemeester Lingewaard

Er wordt ondertussen door ambtenaren gekeken welke documenten en spullen in de verschillende kasten de aanslag hebben overleefd, een proces dat door gemeentesecretaris Jan Wijnia 'uitzuiveren' wordt genoemd. Een deel van het papierwerk is overbodig en hoeft niet bewaard te worden, omdat het digitaal beschikbaar is. Wat wel bewaard moet blijven wordt gestald in speciale kasten die staan in de kelder van het kasteel, naast het gemeentehuis. 

De dienstverlening 'loopt' inmiddels, laat Wijnia weten. ,,Voor een groot deel zijn we digitaal in onze dienstverlening." Daar lag de grootste uitdaging, onder andere omdat mensen met een uitkering hiervan afhankelijk zijn. "Maar binnen een dag was alle ICT op orde. Sinds donderdag kun je bij ons ook weer pinnen."

Ambtenaar als reddende engel

Zowel het college als de raad uitten diepe bewondering voor de manier waarop de Lingewaardse ambtenaren met de noodsituatie omgingen. Schuurmans: ,,Iedereen heeft alles uit de handen laten vallen en in oplossingen gedacht. Medewerkers hadden geen plek, konden niet naar kantoor en waren praktisch alles kwijt. Maar ondertussen gaan er wel mensen trouwen en hebben burgers versneld een paspoort nodig voor hun reis. Ik ben geraakt door de manier waarop onze mensen dit aangepakt en mogelijk gemaakt hebben."

Dinsdag worden naast het gemeentehuis noodgebouwen geplaatst, zodat ambtenaren daar kunnen werken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe