Hennep als nieuwe inkomstenbron voor Betuws tuinbouwgebied

HUISSEN - Hennepteelt is een van de mogelijkheden die glastuinbouwondernemers, hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) en gemeente Lingewaard zien als nieuwe broodwinning voor ondernemers op tuinbouwgebied NEXTgarden (Bergerden).

De drie partijen werken intensief samen onder de naam Living Lab. Bij hennepteelt kan het volgens projectleider Jan Taks gaan om verschillende vormen. Zo is er de vezelhennep, die je niet kunt roken omdat de werkzame stof ontbreekt, maar die je wel kunt verwerken tot touw, katoen of beton.

Ook zou NEXTgarden de plek kunnen zijn waar wiet wordt gekweekt voor coffeeshops. Het kabinet wil daar graag een proef mee nemen.

Een derde toepassing is het kweken van wiet voor medicinaal gebruik.

Subsidie

Studenten van VHL (die thuis zijn in het bedenken en doorrekenen van vernieuwende 'verdienmodellen') hebben nog meer teelten bedacht om NEXTgarden op te peppen, zoals het kweken van algen. Kassen verhuren aan volkstuinders of kassen gebruiken voor teelt van voedsel voor de lokale markt zijn andere ideeën die leven in het Lab.

Taks zegt dat Lingewaard samen met buurgemeente Overbetuwe subsidie heeft aangevraagd bij de provincie om ervoor te zorgen dat met name kleine ondernemers snel aan de slag kunnen.

Volledig scherm
Hennep. Foto ter illustratie. © Thinkstock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe