Volledig scherm
Ton Straver (rechts) en Frank Jeurissen op het nieuwe muziekpodium. Foto: Erik van ‘t Hullenaar. © Erik van 't Hullenaar

Huissense muzikanten dopen zondag nieuw landmark muziekpodium Odeon

HUISSEN  - Huissense muzikanten nemen zondag 14 juli om 14.30 uur op de Markt het fonkelnieuwe muziekpodium Odeon in gebruik. Het wordt hun thuishaven tijdens feesten en partijen.

Zo ongeveer iedereen die in Huissen muziek maakt, blaast zondag een partijtje mee als het futuristisch ogende muziekpodium Odeon op de Markt in gebruik wordt genomen. ,,Eindelijk is het zover. En dat gaan we vieren. Wij gaan er een echt Huissens feestje met onze eigen artiesten van maken”, zeggen initiatiefnemers Ton Straver en Frank Jeurissen.

Glas en staal

De twee verwachten dat ook vooral de Huissense artiesten onder het grote dak van glas en staal zullen optreden. ,,Daarnaast zal het natuurlijk gebruikt worden tijdens evenementen als de doorkomst van de Nijmeegse Vierdaagse aanstaande dinsdag, de Huissense Dag eind deze maand, het carnaval en de kermis”, zegt Jeurissen, voorzitter van Stichting Vrienden van Huissen die een belangrijk deel van Odeon heeft betaald. Het overdekte podium heeft ongeveer 150.000 euro gekost.

,,Wij hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. En met dit resultaat zijn we dik tevreden. Het past uitstekend op deze plek”, zegt Straver, bestuurslid van de stichting en geestelijk vader van het podium.

Rond de eeuwwisseling

,,In 1996 wandelde ik met mijn hond door Huissen. En toen dacht ik: hier ontbreekt een muziekpodium. Het idee werd overgenomen door de Vrienden van Huissen. Het was onze wens het podium tijdens de eeuwwisseling te dopen. Het heeft iets langer geduurd”, zegt Straver.

Volgens Jeurissen had de vertraging alles te maken met de discussie rond de nieuwe indeling van het centrum van het stadje. Daarbij speelde de nieuwe locatie van Albert Heijn, die aan de Markt zat, een rol. Uiteindelijk werd besloten dat de Markt een evenementenplein zou worden. En het andere plein, het Raadhuisplein, werd deels parkeerterrein.

Nostalgisch

Vanaf dat moment werd door de Vrienden van Huissen alles op de Markt gezet. ,,Ons eerste idee was een soort nostalgische muziektent. Je kent ze wel. Maar toen duidelijk werd dat de bouw rond de Markt moderner van opzet werd en er nieuwe bestrating zou komen, hebben wij een architect in de arm genomen voor een eigentijds muziekpodium met beschutting voor de artiesten”, zegt Straver.

,,In de beginfase hadden wij een bescheiden podium voor ogen”, vult Jeurissen aan. ,,Maar de Welstandscommissie vond dat geen goed idee. Die adviseerde ons niet klein te denken. Nu staat er dus een imposant muziekpodium, dat als een soort monument en landmark voor Huissen geldt.”

Niemand uit beeld

In overleg met omwonenden zijn er volgens hem enkele aanpassingen gedaan om overlast te voorkomen. ,,Ook hebben we ervoor gezorgd dat niemand achter het podium uit beeld verdwijnt. Odeon is aan alle kanten open en van alle zijden kun je er doorheen kijken”, zegt Jeurissen.

Odeon wordt om 14.00 uur aan de gemeente Huissen overgedragen. Zij eigenaresse en verantwoordelijk voor het onderhoud. Vanaf 14.30 uur treden op: dweilorkest De Dreumels, het Piratenkoor, Femke Kempkes, de Slubkes, Exodus Comité, blaaskapel Torkest, Ingrid Striek, Peter Sluiter, blaaskapel De Bevelanders en Flash Back. ,,De Huissenaren zetten hun beste beentje voor”, zegt Straver.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe