Volledig scherm
Overbetuwe houdt een proef met huiswerkbegeleiding voor kinderen en middelbare scholieren uit gezinnen die het niet breed hebben. © Frank Jansen

Huiswerkbegeleiding voor iedereen betaalbaar

ELST - Overbetuwe wil gelijke onderwijskansen voor iedereen. Daarom kunnen kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben toch naar huiswerkbegeleiding.

Bij wijze van proef kunnen 25 kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen studiebegeleiding krijgen. De gemeente Overbetuwe schrijft basisscholen en middelbare scholen een brief om deze nieuwe mogelijkheid onder de aandacht te brengen.

Leren plannen

Quote

Wij denken dat de scholen goed zicht hebben op welke kinderen hiervoor in aanmerking komen.

Wethouder Ron van Hoeven van Overbetuwe

De huiswerkbegeleiding is voor kinderen uit Overbetuwe in de groepen 7 en 8 van de basisschool en voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. „Wij denken dat de scholen goed zicht hebben op welke kinderen hiervoor in aanmerking komen. De huiswerkbegeleiding is om vaardigheden aan te leren, plannen en structuur aan te brengen in je huiswerk. Het is niet bedoeld voor het wegwerken van leerachterstanden, want dat is de taak van het onderwijs”, zegt wethouder Ron van Hoeven.  

Ongelijkheid aanpakken

Met de proef wil de gemeente de ongelijkheid in het onderwijs aanpakken. Ook al is onderwijs een recht voor iedereen, de kansen van een kind uit een welvarend gezin zijn aanzienlijk groter dan die van kinderen van ouders met een smalle beurs. De gemeente rekent onder minima mensen met een inkomen dat maximaal 110 procent van bijstand is. 

De proef loopt tot de zomer en er is 18.000 euro voor beschikbaar. Blijkt uit de evaluatie dat het aanslaat, dan wordt het in eerste instantie met een half jaar verlengd. De raad heeft vorig jaar in totaal 30.000 euro voor de pilot gereserveerd. Ouders betalen een eenmalige eigen bijdrage van 26,75 euro voor materiaal.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe