Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Inwoners Lingewaard krijgen in zomer hun 105 euro terug van Vitens

HUISSEN - Inwoners van Lingewaard krijgen waarschijnlijk rond de zomer de 105 euro terug die ze extra moeten betalen aan waterbedrijf Vitens. Het bedrag wordt door dit bedrijf in mindering gebracht op de rekening.

Dat liet wethouder Helga Witjes van Financiën woensdagavond weten tijdens een spoeddebat van de gemeenteraad in Huissen. 

Dat was belegd omdat Vitens voor de kerst alle huishoudens een brief had gestuurd waarin stond dat de precariobelasting die Lingewaard oplegt door wordt berekend. Lingewaard voerde die belasting op kabels en leidingen in 2014 in. Een makkelijke manier om geld binnen te halen werd gedacht. De gemeente zat toen krap bij kas.

Maar Vitens vindt het niet eerlijk dat mensen elders opdraaien voor een Lingewaards extraatje.

Gelijkheid

Om van alle gedoe af te zijn wilden oppositiepartijen nu de heffing terugdraaien. Maar in het debat werd duidelijk dat uit oogpunt van gelijkheid ook gedag moet worden gezegd tegen precario op gas- en elektraleidingen, bij elkaar zo'n 22 miljoen.

Daarom werd na veel discussie toch gekozen voor compensatie ook al betekent dat dat geld wordt rondgepompt. Het is de bedoeling dat mensen met een laag inkomen ( die kwijtschelding krijgen van gemeentebelasting) niet hoeven wachten tot de zomer voor ze de extra kosten terugkrijgen. Zij krijgen uiterlijk eind maart compensatie. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe