Volledig scherm
De kermis in Elst in 2007. © Erik van 't Hullenaar

Kermis in Elst drie keer zo groot

ELST - De kermis in Elst wordt groter en spectaculairder.  Met hulp van een organisatiebureau is het Overbetuwe gelukt circa twintig kermisexploitanten te strikken voor de kermis op het Europaplein in juni en september.

'Een zielig kermisje met oude meuk'. Elstenaren hadden vorig jaar geen goed woord over voor de najaarskermis op het Europaplein. Op sociale media als Facebook kreeg de gemeente Overbetuwe als initiator ervan langs. Een draaimolen, botswagens en een versleten rups, meer was er niet. Zelf de politiek in Overbetuwe bemoeide zich ermee. Henk Vreman, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Overbetuwe, sprak over 'een treurige boel'.

Nieuw leven inblazen

Quote

Je moet het zo zien; het is dit jaar alsof je van een buiten­speel­tuin naar De Efteling gaat. Zo groot is het verschil

Ton Verdonk

Overbetuwe trok zich de kritiek aan. Tijdens een evaluatie met inwoners en Stichting Centrummanagement Elst (CME) is er vervolgens vooral vooruit gekeken. ,,We blazen de kermis nieuw leven in. We hebben een nieuwe organisatie aangetrokken die ons ondersteunt om nieuwe kermisexploitanten voor de voorjaars én najaarskermis in Elst'', vertelt een gemeentewoordvoerster. 

Kermisorganisatiebureau Verdonk uit De Meern snapt dat de Elstenaren teleurgesteld waren. ,,De kermis in Elst stelde niet veel voor.  Te klein, geen sfeer en dan komt er gewoon niemand'', vertelt Ton Verdonk, die het vertrouwen van de Elstenaren snel hoopt terug te winnen. ,,Je moet het zo zien; het is dit jaar alsof je van een buitenspeeltuin naar De Efteling gaat. Zo groot is het verschil.''

Tornado

Van 7 tot en met 10 juni kunnen bezoekers van de kermis in Elst onder meer in de Tornado, Break Dance en Funhouse (cakewalk).  Uiteraard zijn er ook botswagens. De najaarskermis (31 augustus  tot 3 september) zal iets kleiner zijn, maar nog steeds driemaal groter dan afgelopen jaar. ,,De najaarskermis heeft ook een polyp'', aldus Verdonk, die nadrukt dat er meer vertier is voor tieners. ,,Dat was de afgelopen jaren ook een probleem.''

Diverse Elstenaren vinden het Europaplein na de herinrichting in 2016 niet meer geschikt voor de kermis. Een verhuizing naar het parkeerterrein Land van Tap werd geopperd, maar Overbetuwe houdt vast aan de huidige locatie. ,,Dat was de voorkeur van de deelnemers aan de evaluatie'', aldus een woordvoerder.

Heteren en Driel

Ook de promotie van de kermis kan beter. Overbetuwe werk vanaf dit jaar nauw samen met winkeliers en CME. ,,Er komen extra promotie-acties en meer promotie van de kermis in het algemeen via diverse media. We zoeken ook betere aansluiting bij de evenementen als Luikse Markt en de Paardenmarkt'', aldus de woordvoerster, die aangeeft dat er met hulp van Verdonk ook nieuwe attracties komen op de kermissen in Heteren (21 tot en met 24 juni) en Driel (28 juni tot en met 1 juli).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe