Volledig scherm
Partijleden van GroenLinks tijdens de verkiezingsavond. © Gerard Burgers

Kloof met GroenLinks, streep door eerste optie coalitie Lingewaard

UpdateBEMMEL - De fractie van GroenLinks in Lingewaard is verbaasd over het nieuws dat de eerste poging voor een coalitie in Lingewaard is mislukt. Maandagavond werd duidelijk dat die partij een te groot obstakel vormt om tot een akkoord te komen. 

Eind maart droeg Gelders gedeputeerde Jan Markink als informateur twee opties voor een college aan. De eerste was een coalitie tussen VVD, Lokaal Belang Lingewaard, CDA en GroenLinks. De VVD (6 zetels) en GroenLinks (van 1 naar 3 zetels) waren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaars. Het overleg tussen die partijen bleek echter niet vruchtbaar. 

Grote verschillen

Uit de overleggen is gebleken dat er grote ideologische verschillen zijn tussen GroenLinks en de andere partijen. ‘Daarnaast zijn er twijfels of met deze combinatie van partijen een stabiele coalitie kan worden gevormd’, blijkt uit een persbericht.

GroenLinks reageert verrast. ‘Tijdens de verkennende gesprekken zijn geen breekpunten naar voren gekomen. Op inhoud kwamen partijen steeds dichter bij elkaar. Het bouwen aan onderling vertrouwen heeft echter nog te weinig kans gekregen’, laat GroenLinks-fractievoorzitter Lianne Duiven weten.

Onder leiding van Helga Witjes van de VVD wordt nu optie twee nader onderzocht. Daarin maakt GroenLinks plaats voor Lingewaard.NU. Deze coalitie zou een kopie zijn van de periode 2014-2018.

Andere partijen

Helga Witjes sluit een coalitie met andere partijen ook niet meer uit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe