Volledig scherm
Biogascentrale Bergerden. © Erik van 't Hullenaar

Maatregelen tegen stank van Betuwse biocentrale

BEMMEL/ HUISSEN - Met twee nieuwe luchtwassers hoopt directeur Ab Emmerzaal een eind te maken aan de voortdurende klachten over stankoverlast door 'zijn' biovergistingsinstallatie op kassengebied Next Garden (voorheen Bergerden).

In juni regende het ook klachten. Emmerzaal sprak destijds van 'aanloopproblemen'. Ook toen werkte het luchtwassysteem niet goed. Nadien zijn er verbeteringen doorgevoerd, maar toch gaat het nog wel eens mis. ,,We zijn zelf ook niet tevreden. Daarom steken we enkele tonnen in de nieuwe luchtwassers. Maar het zal even duren voor ze worden geleverd’’, zegt de directeur.

Beter informeren

Hij wil omwonenden ook snel beter gaan informeren. ,,We gaan onze website verbeteren, daar komen onder meer de nieuwsbrieven op te staan die we gaan mailen. We willen ook inloopavonden gaan houden voor mensen die met vragen zitten. Dat zijn maatregelen die de stank niet wegnemen, maar hopelijk wel voor meer begrip zorgen.’’

Twijfels

Helma Schouten is een van de omwonenden. ,,Ik vraag me af of de nieuwe luchtwassers gaan helpen. En al die klachten, hadden ze maar geprobeerd te voorkomen dat 'ie er kwam. Nu zitten we ermee.’’

Quote

Ik vraag me af of de nieuwe luchtwas­sers gaan helpen

Helma Schouten, een van de omwonenden

De centrale verwerkt jaarlijks zo'n 70.000 ton aan plantenresten en mest. Dat wordt uiteindelijk groen gas, dat via het aardgasnetwerk wordt verspreid.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe