Volledig scherm
Clubheld Jo ten westeneind. © Rolf Hensel

Manusje van Alles bij het ‘Ajax’ van de damsport

Clubheld 2017HUISSEN - De sport zelf beoefenen doet ie nog maar zelden. Maar tal van andere klusjes voert Jo ten Westeneind al bijna 60 jaar met plezier uit bij Damvereniging Huissen. Van glazenhaler tot toernooiorganisator tot bestuurslid. ,,Uit clubliefde, niet voor eigen eer.’’

Weer zo een. Weer zo’n ‘supervrijwilliger’ die liever niet in the picture staat. Die wijst naar anderen binnen de vereniging, die minimaal zo veel doen en waarschijnlijk nog wel meer. Het siert dit type mens. Gewoon doén. Niet zeuren. Alles voor de club. Jo ten Westeneind (74) past perfect in dat plaatje. Op z’n 14e ging hij ‘op’ dammen, bij de plaatselijke trots en nationale topper Damvereniging Huissen.

Slagerij

Hoe gaat het in z'n werk?
kaderElke sportvereniging heeft ze: helden die al hun vrije tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium.
Stem ook!
Heeft jouw club ook een echte clubheld? Laat het ons weten!
Ga naar dg.nl/clubhelden en stem op jouw held. Wie weet, wint jouw club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt, maak je zelf kans op een lotenpakket van de Nederlandse Loterij ter waarde van 50 euro. Stemmen kan tot 1 november.

,,Al ben ik zelf geen topdammer. Soms speel ik nog eens als invaller bij het derde. Ik was de man van de toekomst, nog steeds’’, lacht de 74-jarige Huissenaar. Voorheen bekend als voetbalscheidsrechter als ook van zijn slagerij. Die er debet aan was dat hij (bijna) nooit competitiewedstrijden kon spelen, want altijd op zaterdag.

Al snel ging Ten Westeneind wel vrijwilligerstaken uitvoeren bij de damvereniging. Dat doet hij tot op de dag van vandaag nog. In en rond thuishaven ´t Koelhuis wordt hij, op de minst oneerbiedige wijze en meest positieve manier, Manusje van Alles genoemd. ,,Dat klopt. Van organisatie van schooldamtoernooien tot onderlinge wedstrijden, van teamleider bij het tweede en derde tot het klaarzetten van materialen voor trainingen en competitiewedstrijden, van barwerkzaamheden tot lid sponsorcommissie. Verder ben ik bestuurslid van Stichting ’t Koelhuis en van de Damvereniging zelf. Al bijna 45 jaar.’’

Ajax

Maar goed, zitten we toch over hem en zijn werk te praten, aldus Ten Westeneind. Wordt ie ongemakkelijk van. ,,Ik doe het graag ongemerkt. Wat ik wel mooi vind is dat Damvereniging Huissen zo aandacht krijgt, want het is een geweldige club. Het Ajax van de damsport, gezien de grootte van de vereniging en de vele kampioenschappen.’’

Het meeste plezier uit al zijn onbetaalde clubklusjes haalt Ten Westeneind uit het zien dat alles op rolletjes loopt. ,,Als op een zaterdagmiddag drie teams thuis spelen en ik haal lege glazen en andere spullen van de wedstrijdtafels af, dan kan ik echt genieten van de zestig dammers die bezig zijn.’’ Wat minder leuk vindt de krasse zeventiger dat leden het werk van vrijwilligers altijd maar normaal vinden. ,,Maar daar laat ik het niet van afhangen. Als ik daarom zou stoppen… we kunnen al lastig aan vrijwilligers komen.’’ Een landelijk en maatschappelijk probleem, vindt Ten Westeneind.

Eigen eer

,,Veel vrijwilligers denken tegenwoordig snel aan geld, ze willen er beter van worden. Maar betalen kan bij ons financieel niet uit. Eigenlijk zou ieder lid iets moeten doen. Uit zichzelf. Want taken verplicht stellen werkt volgens mij niet. Doe het uit liefde voor de club en niet voor je eigen eer.’’  

Ken jij ook een echte clubvrijwilliger die in het zonnetje gezet moet worden? Geef hem of haar dan nu op via clubheld2017.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe