Nieuw waterwingebied: ene helft van Herveld en Andelst mag meer dan de andere helft
Het gebied rond de Waal bij Herveld, Andelst, Dodewaard en Slijk-Ewijk (HADS) is in beeld als drinkwaterwinlocatie. Daarom heeft de provincie een digitale informatiesessie gehouden, waar zo’n zeventig belangstellenden aan meededen. Er werden detailzaken duidelijk, net als de zorgen bij met name agrariërs.
1. Waarom zijn nieuwe waterwingebieden nodig?
Eigenlijk heel simpel: we zijn met steeds meer inwoners en we willen allemaal graag schoon water uit de kraan. Daarom zijn er elf gebieden, verspreid door de hele provincie, aangewezen als ‘reserveringsgebied’. Geschikt als waterwinlocatie, waar hoogstwaarschijnlijk over een jaar of tien water wordt opgepompt.
2. Wat heeft dat voor gevolgen voor iedereen die in zo’n gebied woont, er een bedrijf heeft of agrarische percelen bezit?
Vanaf 1 juli betekent dat al enkele beperkingen. Zo is de aanleg van nieuwe bodemenergiesystemen - opslag van warmte in diepere aardlagen - en het gebruiken van natuurlijke aardwarmte (geothermie) verboden. Alles wat nu al in werking is, mag blijven zitten. Verder zijn er voor sommige activiteiten meer vergunningen nodig. Voor alles wat meer dan 3 meter diep de grond in gaat bijvoorbeeld, zoals beregeningssystemen. Als ook daadwerkelijk water omhoog gaat worden gehaald, worden de regels nog iets strenger. Er zal vaak ‘moeten worden aangetoond dat iets geen nadelige gevolgen voor het grondwater heeft’. Van het uitbreiden van een begraafplaats tot het op een weiland opslaan van slib.
3. Maar mag ik als gewone burger nog wel compost of mest bij de plantjes gooien?
Ja, zaken als mest, kalk of compost gewoon worden gebruikt. De regels worden vooral voor de agrariërs strenger. Daarom zijn zij ook het meest argwanend. Boeren mogen nu nog wel mest uitrijden, maar er komen - als er echt water wordt gewonnen - behoorlijke beperkingen voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. En de woorden ‘toetsing’, ‘melding’ en ‘vergunning’ zullen ze vaker tegenkomen dan hen lief is.
4. Gaat de grondwaterstand dalen?
Ja, vanaf het moment dat daadwerkelijk water wordt gewonnen. Maar ook droge zomers, zoals in 2019 en 2020, hebben grote invloed op de grondwaterstand. Daling van die stand kan invloed hebben op de natuur én scheurvorming in panden veroorzaken, iets waar de provincie nog onderzoek naar gaat doen.
5. Hoe groot wordt straks het waterwingebied?
Doorgaans iets kleiner dan het reserveringsgebied dat nu is aangewezen. Straks is precies bekend waar gaat worden opgepompt. Voor de zekerheid is nu een wat ruimer gebied ingetekend.
6. Vanaf welke diepte wordt in het HADS-gebied rond de Waal opgepompt?
Een meter of 20. Omdat het oevergrondwater is, waarbij de rivier voor verversing zorgt. Dieper levert nadelige effecten voor een groter gebied op en is hier niet nodig. Elders in Overbetuwe, waar het water dat naar pompstation Fikkersdries bij Driel gaat onder diepere kleilagen zit, is dat al gauw 70 meter. Daarom is het HADS-gebied ook benoemd als ‘kwetsbaar’ en zullen er wat strengere regels gelden dan in de potentiële waterwingebieden in de westelijke Betuwe.
7. Waarom loopt de grens van het beoogde waterwingebied heel hoekig dwars door de bebouwde kom van Herveld en Andelst?
De provincie kiest doorgaans voor ‘herkenbare punten in het landschap’, zoals hoofdwegen. Waarbij dan de bedrijventerreinen bij Andelst en Dodewaard erbuiten worden gelaten. De grilligheid dwars door Herveld en Andelst komt door wat er zich tientallen meters ónder de grond bevindt. De bodemdeskundigen zien de grens van het gewenste ondergrondse watergebied midden onder die beide zusterdorpen doorlopen. En om dat bovengronds te markeren, is daar gekozen om het stratenpatroon zoveel mogelijk te volgen. Gevolg: een gekartelde lijn, waarbij de ene kant van het Dorpsplein bínnen het beschermingsgebied valt en het andere deel erbuiten. Waarom hier niet de A15 is gevolgd, weet niemand. Overigens is de kans groot dat in het definitieve waterwingebied de bebouwde kom van beide dorpen erbuiten valt. Dan wordt bijvoorbeeld de provinciale N836 de grens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
1
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Wat maakt het leven nou echt de moeite waard? ‘Een lijst met wel een miljoen briljante dingen’
ARNHEM - Erik Whien, geboren en opgegroeid in Gendt, is een van de meest succesvolle theaterregisseurs van dit moment. Begin februari brengt Het Nationale Theater ‘Every Brilliant Thing’ van schrijver Duncan Macmillan naar de kleine zaal van Stadstheater Arnhem. Vijf vragen aan Whien, die het stuk regisseerde. -
PREMIUMcolumn binnendijks
De Huissense carnavalisten hebben nog een appeltje te schillen met de gemeente
De a van carnaval zit weer in de maand. Nou ja, augustus en april reken ik gemakshalve niet mee. Die maanden zijn al leuk genoeg van zichzelf. Het zottenfeest komt er dus aan. Dat merk je aan alles. Aan middenstippen die uitgegraven worden. Aan intensieve speurtochten naar vrienden met tijd en plaats en geld (in willekeurige volgorde) om een praalwagen mee te bouwen. -
PREMIUM
Ook in 1958 moest er in Huissen entree betaald worden voor carnaval en dat viel heel slecht
HUISSEN - Carnavalsliefhebbers moeten in Huissen in 2023 net als in 1958 en 1959 entree betalen om een deel van het feest der zotten bij te wonen. In de jaren vijftig leidde dat tot grote ophef en zelfs tot het ten grave dragen van de optocht. Dit jaar is er vooral sprake van begrip voor het besluit.
-
Deze pagina wordt niet meer bijgewerkt: klik hier om je eigen gemeentepagina in te stellen
-
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Bewoners willen beweegpark op groenstrook in Loovelden: ‘Zien bewegen doet bewegen, zo werkt het nu eenmaal’
HUISSEN - Huissenaren die in de wijk Loovelden wonen of werken, willen een groenstrook langs de Koningsboulevard omtoveren in een beweegpark voor jong en oud.