Ook babyskelet gevonden bij opgraving Romeins grafveld

videoBEMMEL - Luxe grafgiften als geverfd aardewerken serviesgoed; versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen, maar ook spiegels en een compleet parfumflesje met inhoud. Dat zijn enkele van de bijzondere vondsten uit het Romeinse grafveld bij Bemmel.

Tot de vondsten behoren verder fragmenten van vier perkamentrolhouders, een stenen grafmonument met vrouwenafbeelding en een skelet van een baby.

De vondsten die naar boven kwamen bij de doortrekking van de A15 dateren uit de tweede en derde eeuw na Christus. Volgens de opdrachtgever tot de opgravingen, Rijkswaterstaat, is de omvang van het grafveld, de kwaliteit van de graven en de vondsten uniek voor Nederland. Ze zijn wel eerder aangetroffen bij Romeinse steden in het buitenland. Het betekent ook dat er vermoedelijk een Romeinse villa bij Bemmel is geweest.

In alle stilte

De werkzaamheden hebben in alle stilte plaatsgevonden om geen schatgravers aan te trekken. Het grafveld, dat 48 graven in speciaal getimmerde grafkamers telt, lag slechts 50 centimeter onder het maaiveld.

De voorwerpen worden nu geconserveerd. Op 27, 28 en 29 april wordt een aantal stukken in Bemmel gepresenteerd tijdens de Week van de Romeinen. In 2019 zijn de vondsten vermoedelijk te zien in het Valkhofmuseum in Nijmegen.

Volledig scherm
Enkele van de grafvondsten. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. De weg ligt vol aardappels of shampoo na een ongeluk: wie ruimt dat op, en wie betaalt dat?

    De weg ligt vol aardappels of shampoo na een ongeluk: wie ruimt dat op, en wie betaalt dat?

    NIJMEGEN- Regelmatig gebeurt het dat bij een ongeluk een vrachtwagen of een ander voertuig z'n lading verliest. De gevolgen voor het verkeer zijn vaak groot. Zoals maandagochtend, toen de A50 vol lag met aardappelen nadat een oplegger de lading verloor. Met files van zelfs anderhalf uur tot gevolg. Of zoals twee maanden terug, toen de A15 vol shampoo lag. Maar wie ruimt dat op? En wie betaalt de kosten daarvan?

Betuwe