Volledig scherm
Het vernieuwde oorlogsmonument in Gendt. Foto: DG

Oorlogsmonument Gendt onthuld

GENDT - Het oorlogsmonument tegenover het voormalige gemeentehuis aan de Nijmeegsestraat in Gendt is vernieuwd.

Zaterdagmiddag werd het monument door twee Gendtse veteranen onthuld. Het monument bestaat uit een tableau van de Nijmeegse kunstenaar Eduard van Teeseling. Het oorspronkelijke bouwwerk is een ontwerp van de voormalige gemeentearchitect Charles Estourgie.

Het tableau is opnieuw ingemetseld in een muur en dateert uit 1950. Het werd destijds geplaatst op initiatief van het toenmalige Oranjecomité en kostte 2.000 gulden. Het tableau verbeeldt een vrouw die opstaat uit het puin en een kind. 'Uit onze gebrokenheid groeit een schoner volk' luidt de begeleidende tekst.

De jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei is in Gendt bij het oorlogsmonument. Het monument was echter in verval geraakt. Op initiatief van het Oranjecomité en het wijkplatform Gendt is het opgeknapt.

Voorafgaand aan de onthulling van het vernieuwde oorlogsmonument werd de Gendtse ambtsketen door wethouder Kees Telder overhandigd aan de Historische Kring. In het park naast het monument plantte Telder een koningslinde.

In de papieren Gelderlander maandag een reportage.

Volledig scherm
De onthulling. Foto: DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe