Volledig scherm
© Flickr.com/Bill Selak

Op infoavond over Biogas houdt het drukventiel het maar net

BEMMEL/ HUISSEN - Het had een informatie-avond over de aanloopproblemen van de nieuwe biogas installatie op Bergderden moeten worden, maar het ging vooral over woede na weken stank-overlast.

Het is maandagavond iets na achten als Arno Wurkum, directeur en procesmanager van de biogas-installatie van GroenGas Gelderland op bedrijventerrein Bergerden het programma voor de avond door wil nemen. Tevergeefs.

Kokhalzen

Voor hem zitten een tiental omwonenden die zijn uitgenodigd omdat Wurkum namens GroenGas wil schetsen tegen welke opstartproblemen het bedrijf is aangelopen en wil uitleggen hoe dat tot twee incidenten met ernstige stankoverlast heeft geleid. De BioGas-installatie tussen Huissen en Bemmel is nu vier-en-een halve maand in bedrijf en kent opstartproblemen. De daarmee samenhangende stank heeft voor een verhitte stemming bij omwonenden gezorgd. Tot onverholen woede zelfs en die moest er gisteravond eerst uit. Bij de één met woede en achterdocht, bij de ander rustiger en zakelijker. Zoals bij Ruben Arcos-Schuurs van Pannenkoekenrestaurant De Lande die zijn klanten vanwege de stank kokhalzend van het terras ziet weglopen.

Verhaal

Wurkum draait er niet omheen, geeft volmondig toe dat zijn bedrijf voor die stank verantwoordelijk is, maar pas als de ergste woede bekoeld is krijgt hij de kans zijn verhaal te doen. Hij spreekt van twee stank-incidenten. De eerste in juni, waarbij na een week blijkt dat de wasinstallatie die de uitstoot van het bedrijf filtert niet blijkt te werken. Dan zijn er inmiddels tien dagen van stankoverlast verlopen, voor de fabriek wordt stilgelegd.

Dat stilleggen zorgt er weer voor dat voor het opwekken van biogas gebruikt gras buiten blijft liggen wat door rotting tot een tweede stankgolf leidt. Dat gras wordt vandaag afgevoerd en omdat de installatie inmiddels weer naar behoren lijkt te werken moet daarmee ook de stankoverlast voorbij zijn. ,,We zijn ons zeer van de overlast bewust, we verliezen zelfs ons bestaansrecht als we het niet oplossen’’, zegt Wurkum. Een opmerking die de druk in elk geval voor even van de ketel haalt.

Betuwe