Volledig scherm
Presentatie in Liefkenshoek. © DG

Ouderen in Heteren bezorgd over wonen in toekomst

HETEREN - Ouderen in Heteren zijn tevreden over hun woning, maar piekeren wel over huisvesting in de toekomst. Kan ik straks wel een geschikte woning vinden als ik meer zorg nodig heb?

Dit kwam naar voren tijdens de huisbezoeken door Forte Welzijn, aan 138 inwoners van 75 jaar en ouderen (ongeveer de helft van het totaal). De resultaten hiervan werden maandagmiddag gepresenteerd aan ongeveer tachtig bezoekers in zorgcentrum Liefkenshoek. 

Daar bleek ook dat veel van de bezochte ouderen weinig weten over wat er mogelijk is op het gebied van woningaanpassingen. Ongeveer een derde van hen kampt met een matige tot slechte gezondheid en heeft thuiszorg of hulp nodig van een mantelzorger.

Hondenpoep

Ook hardrijders op de dijk en hondenpoep bij de Jumbo zijn hete hangijzers, blijkt uit de enquête. Over de voorzieningen zijn de ondervraagden matig tevreden; een kledingwinkel wordt gemist, evenals een warme bakker en een restaurantje.

Uit de discussie in Liefkenshoek bleek dat ouderen ook geen idee hebben van wat allemaal komt kijken bij de aanschaf van een traplift. En hoe kom je eigenlijk aan hulp voor tuinonderhoud?

Nieuwbouw

Wethouder Ron van Hoeven van de gemeente Overbetuwe gaf aan dat het bouwen van betaalbare appartementen en huurwoningen voor ouderen 'topprioriteit' is. Maar omdat er meer plannen zijn dan mogelijkheden, wordt met de Heterense woningstichting gesproken over keuzes die moeten worden gemaakt.

Over praktische hulp is veel informatie te vinden op gelukkigthuis.nl, werd verteld. En voor wie woningaanpassingen nodig heeft om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, kan de zogeheten blijvers-lening soelaas bieden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe