Volledig scherm
© DG

Overbetuwe overstag: toch railterminal bij Reeth

ELST - De gemeente Overbetuwe wil haar jarenlang verzet tegen de Railterminal Gelderland opgeven. Als de provincie Gelderland ervoor zorgt dat omwonenden geen overlast ondervinden, wil Overbetuwe meewerken. Daarmee verdwijnt een belangrijk obstakel voor dit transportcentrum.

De komst van de Railterminal Gelderland bij Valburg (gemeente Overbetuwe) is een lang gekoesterde wens van de provincie. Hier moeten containers van bedrijven uit de regio op de trein naar Duitsland of naar Rotterdam gezet worden. Ook kunnen containers van treinen op vrachtwagens geladen worden. 

Zo zou Gelderland twaalf jaar na de opening van de Betuweroute profijt gaan trekken van de spoorlijn. Zeker nu China werkt aan de aanleg van een grote spoorlijn naar West-Europa, is het volgens gedeputeerde Bieze van groot belang voor de Gelderse economie om een eigen halte aan het Europese goederenspoor te hebben. Bedrijven die internationaal werken, zouden dan eerder in Gelderland neerstrijken. Heinz en Lidl hebben al grote magazijnen in de buurt gebouwd. 

Wensen inwilligen

Overbetuwe zag lange tijd geen heil in de railterminal. Burgemeester en wethouders willen nu dat de provincie een reeks wensen inwilligt, die de overlast minimaliseren. Als de railterminal in vol bedrijf is, zullen er dagelijks 350 vrachtwagens aan- en afrijden. 

Scholieren

Volledig scherm
De Betuweroute, met zicht op de locatie waar de terminal zou moeten komen. Rechts het buurtschap Reeth. © DG

Een aarden wal van zes meter hoog moet ervoor zorgen dat bewoners van de buurtschap Reeth minder last krijgen van de treinen en vrachtwagens. Er moet een aparte route voor de vrachtwagens komen. En er moet voor gezorgd worden dat de duizend scholieren die dagelijks van Elst richting Nijmegen fietsen een vrijliggend fietspad krijgen. Dat moet voorkomen dat dagelijks hachelijke situaties tussen fietsers en vrachtauto's ontstaan. 

De provincie is positief over de nieuwe opstelling van de gemeente, maar heeft nog niet alle wensen definitief ingewilligd. Bewoners van Reeth willen dat de provincie daarnaast de waardedaling van hun woningen compenseert. 

Betuwe