Volledig scherm
Op initiatief van de PvdA wil Overbetuwe mensen met schulden verlossen van de torenhoge rentes die kredietbanken rekenen. © Thinkstock

Overbetuwe wil af van hoge rentes voor mensen met schulden

ELST - Mensen met schulden zakken nog verder in het moeras, omdat Kredietbanken te hoge rentepercentages rekenen. Daar wil Overbetuwe vanaf.

Overbetuwe zoekt een goedkopere oplossing voor mensen met schulden. Dat kan nu, omdat de gemeente niet meer vastzit aan de Sociale Bank Centraal Gelderland (SBCG). 

De weg vrij

Overbetuwe haakte eerder aan bij Arnhem, dat een contract had met SBCG. Deze sociale bank vraagt 11 procent rente voor een persoonlijke lening tot 3.000 euro. Nu Arnhem de banden met SBCG heeft verbroken,  is voor Overbetuwe de weg vrij mensen met schulden beter te bedienen. 

De raad heeft burgemeester en wethouders deze week op voorspraak van PvdA'er Elbert Elbers opgedragen een beter alternatief te zoeken. De Kredietbank Nederland heeft als enige interesse getoond de taken over te nemen, maar daar schiet deze doorgaans kwetsbare doelgroep van dertig personen in Overbetuwe niets mee op. De Kredietbank berekent ook een percentage van 11 procent of meer. 

Risico

Quote

Een Krediet­bank pakt al die leningen samen tot een nieuwe lening met een veel te hoge rente.

Elbert Elbers, PvdA Overbetuwe

Elbers: ,,Het probleem van lenen bij de Kredietbank is dat mensen er veel langer over doen om uit de schulden te komen. Ze hebben doorgaans ook meerdere schulden: bij Vodofone, KPN, Wehkamp of door aankopen waar ze het geld niet voor hadden. Een Kredietbank pakt al die leningen samen tot een nieuwe lening met een veel te hoge rente.’’ Dat hoge percentage is, omdat de kans op terugbetalen niet groot is. Om die reden lenen gemeenten zelf liever geen geld uit. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe