Volledig scherm
De SP in Doesburg wil vaker lokale lasten als de ozb kwijtschelden. foto ANP

Ozb in Lingewaard stijgt met 50 procent

HUISSEN/ BEMMEL - Het gemeentebestuur van Lingewaard wil de onroerende zaakbelasting in 2012 met 50 procent verhogen. Voor een eigenaar van een woning die 255.000 euro waard is, betekent dit dat de ozb stijgt van 264 euro in 2011 naar 413 euro volgend jaar en de jaren daarna. Dit levert de gemeente structureel 3,2 miljoen euro per jaar op. De gemeenteraad moet nog instemmen met de meerjarenbegroting.

Volgens wethouder Theo Janssen (financiën) is de extreme verhoging van de ozb noodzakelijk om te voorkomen dat Lingewaard problemen houdt met het aflossen van leningen. "Dan krijgen we Griekse taferelen. Nu al moeten we nieuwe leningen afsluiten om oude leningen te kunnen aflossen."

De gemeente Lingewaard heeft voor 90 miljoen euro aan leningen uitstaan. Onder meer het nieuwe zwembad in Bemmel, de nieuwbouw van het Over Betuwe College en het gemeentehuis zijn gefinancierd met geleend geld. Janssen: "Als dit zo doorgaat, moeten we volgend jaar 10 miljoen lenen om onze leningen te kunnen betalen."

In totaal stellen burgemeester en wethouders voor 5,6 miljoen te bezuinigen. Janssen noemt de meerjarenbegroting een 'keiharde wake-up call'. "Deze bezuinigingsoperatie ontziet niets of niemand."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe