Volledig scherm
© anp

Politie slaat slag dankzij sociale media

GENDT/ ELST - Een misdrijf oplossen via Facebook. Het gebeurt steeds vaker. De Albert Heijn in Elst plaatste vorige week een foto van drankdieven; twee van hen zijn herkend en opgepakt. En mede dankzij een online-getuigenoproep heeft politie Lingewaard nu vier verdachten in beeld van een reeks vernielingen in Gendt.

De vernielingen vorige maand in Gendt zorgden voor geschokte reacties in het dorp. 

Reacties

Ruiten van auto's werden ingetrapt en twee voertuigen werden bekrast met hakenkruizen. De politie plaatste een getuigenoproep op Facebook waarop veel reacties binnen kwamen. ,,Via deze weg willen wij u namens alle benadeelden hartelijk danken voor de reacties, het meedenken en de afgelegde verklaringen’’, meldt politie Lingewaard op Facebook.

Steeds meer politieteams hebben een Facebookpagina en steeds meer agenten twitteren, meldt politiewoordvoerster Tilde van den Brink. Om mensen te informeren, maar ook om misdrijven op te lossen. ,,Sociale media worden steeds belangrijker. Je kunt in korte tijd heel veel mensen bereiken’’, vertelt Van den Brink.

Hulp

Ook bedrijven en winkeliers vragen volgers op Facebook en Twitter regelmatig om hulp bij het oplossen van een misdrijf. Zo plaatste de Albert Heijn in Elst een week geleden beelden van enkele mannen die in de slijterij van de supermarkt pakweg twintig flessen sterke drank hadden ontvreemd. ,,Het zag er professioneel uit. 'Die gasten doen dat vast vaker', dachten wij. Vandaar dat we de beelden op Facebook hebben gezet. Hopende op herkenning’’, vertelt Carmen Driessen namens de AH in Elst.

Het bericht werd in drie dagen tijd meer dan 1.500 keer gedeeld. De mannen werden snel herkend. Twee van hen, 38 en 27 jaar, werden afgelopen donderdag op heterdaad betrapt bij een slijterij in Voorthuizen. Het duo werd door de winkeleigenaar overgedragen aan de politie.  

Vervolg

Albert Heijn in Elst heeft de beelden na de aanhouding van Facebook gehaald. Politie Lingewaard verwacht dat haar Facebookbericht over de vier verdachten van de vernielingen in Gendt nog een vervolg krijgt. ,,Met de afgelegde verklaringen kunnen we verder in het onderzoek. Als het onderzoek is afgerond, wordt deze voorgelegd aan de officier van justitie, welke een beslissing neemt over het vervolg’’, meldt het team op Facebook.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe