Dames als Pools parachutist in Driel.
Volledig scherm
Dames als Pools parachutist in Driel. © Gerard Burgers

Poolse parachutisten en quarantainebus tegen Coronavirus stelen de show in Betuwe

DRIEL / GENDT / VALBURG – De strijd tegen het Coronavirus vormde een van de hoogtepunten van de verlichte carnavalsoptochten in de Betuwe. Ook een groep meisjes uitgedost als Pools parachutist vormde een prachtige blikvanger. Tegen het decor van de avond kreeg alles een sprookjesachtige sfeer,

De organisatoren van de verlichte carnavalsoptochten in Driel, Gendt en Valburg mogen in hun handen knijpen. Hun optochten gingen zaterdag- en zondagavond wel door omdat ze net wat minder last hadden van de stormachtige wind.

Avondoptocht Driel. Creatie gebaseerd op Monopoly. ‘Van Monopoly Elst naar Monopoly Carnaval tijdens ons 11-jarig jublileumbal.’
Volledig scherm
Avondoptocht Driel. Creatie gebaseerd op Monopoly. ‘Van Monopoly Elst naar Monopoly Carnaval tijdens ons 11-jarig jublileumbal.’ © Gerard Burgers

De verlichte optochten doen het sowieso goed. Met meer dan veertig groepen bewijzen zeker Gendt en Valburg dat het loont de optocht naar een ander tijdstip te verplaatsen om daarmee de concurrentie op zondagmiddag te ontlopen. Driel doet dat niet uit concurrentieoogpunt maar vooral om een volle zaal te krijgen.

‘Wees niet bang, wij houden Corona in bedwang.’
Volledig scherm
‘Wees niet bang, wij houden Corona in bedwang.’ © Gerard Burgers

Gendt als voorloper

Gendt was negentien jaar geleden de voorloper met een verlichte optocht. De carnavalsvereniging De Gentenarren besloot toen de optocht te verplaatsen naar de zondagavond. In Lingewaard is de concurrentie op zondagmiddag groot met lange en bontgekleurde optochten in Huissen en Angeren. Gewoonlijk twee publiekstrekkers van jewelste.

Engelen in het avondlicht.
Volledig scherm
Engelen in het avondlicht. © Gerard Burgers

Deelnemers tot aan Maas en Waal

Valburg volgde drie jaar terug met een optocht op de zaterdagavond. In Overbetuwe komt de concurrentie uit Elst en vooral Oosterhout met een sterk bezette optocht. Volgens voorzitter Marco Jansen van ‘t Blauwe Striekske uit Valburg komen de deelnemers uit de wijde omgeving. ,,Er rijden wagens mee zowat uit de hele Betuwe en veel uit Maas en Waal. Ze komen voor de sfeer. We zijn er hartstikke blij mee.”

Het Coronateam in Driel.
Volledig scherm
Het Coronateam in Driel. © Gerard Burgers

46 groepen

De aantrekkingskracht van de verlichte optocht in Gendt is onverminderd groot. Volgens optochtleider Nico Jansen van de Gentenarren zijn er 46 groepen (vooral wagens). Een beperkt aantal komt uit Gendt. De organisatie zet tachtig vrijwilligers in.

“De organisatie zit prima in elkaar. Het is een goede beslissing geweest om voor de zondagavond te kiezen. De sfeer is anders door alle lampen. De nieuwe wagen van de Gendtse prins is voorzien van een kilometer aan ledlampen”, weet Jansen.

'Plee mobiel' tegen poep op de stoep.
Volledig scherm
'Plee mobiel' tegen poep op de stoep. © Gerard Burgers

Evenals in Valburg wordt in Gendt geen startgeld uitgekeerd. In Valburg kun je bekers winnen, in Gendt zijn er geldprijzen. In Valburg zijn 44 startnummers uitgegeven. Een kwart van de deelnemers komt uit het eigen dorp.

Veel geld, tijd en energie

Een wagen bouwen kost tijd, energie en geld, zegt Paul Oosterlaak van De Striekenvrienden uit Valburg. “Daarom rijden we ook in andere plaatsen mee.” De club doet dat om op zoveel mogelijk plaatsen met de wagen te pronken. Dit jaar met het stikstofbeleid als thema. ,,Elk dorp heeft zijn eigen sfeer”, meent hij. ,,Het gaat erom dat je overal onderling plezier hebt.”

In Driel is de optocht om een andere reden verplaatst, vertelt Magda Essers namens de organisatie. ,,De zaterdagavond was altijd rustig. Nu hebben we een volle zaal met 400, 500 mensen. Aan de optocht doen vijftien groepen mee. Er is weinig deelname van buiten Driel.”

Oosterhout heeft een grote optocht met vooral deelnemers uit het eigen dorp, zegt Erik van den Berg. “We blijven op de zondagmiddag omdat we een sterke optocht hebben.” Maar die optocht ging dit keer niet door, vanwege de storm.

De Corona-bestrijders onderweg. Ze blijken het gedoe rond stikstof voor de boeren zat te zijn.
Volledig scherm
De Corona-bestrijders onderweg. Ze blijken het gedoe rond stikstof voor de boeren zat te zijn. © Gerard Burgers

Betuwe