Boerenrockband Rempsoor tijdens het Herveldse pronkzitting in Zetten.
Volledig scherm
Boerenrockband Rempsoor tijdens het Herveldse pronkzitting in Zetten. © Gerard Burgers

Pronk in Zetten voelt net als in eigen dorp

ZETTEN - Met de auto naar de pronkzitting van je eigen carnavalsvereniging. Dit weekend weken De Deurdouwers noodgedwongen uit naar buurtdorp Zetten. Een succes. ‘De zaal, het geluid, de mensen: het is hier één groot feest.’

Prins Bas de Feestbouwer van carnavalsvereniging de Deurdouwers is zaterdagavond - tijdens een uitverkochte pronkzitting in de Zettense Wanmolen - blij met het feit dat zijn club dit jaar uit kon wijken naar het buurtdorp. Immers, het eigen dorpshuis De Hoendrik is recent gesloopt en het nog even duurt voor deze uit de as herrijst. 

Remspoor

,,Het is een grandioos feest, we zijn hier enorm welkom ontvangen. Samen maken we er een geweldige avond van.” En inderdaad. De sfeer, de mensen en zelfs de groene flesjes gerstenat zijn Hervelds. Net als het personeel onder leiding van Harry Merkus, de uitbater van De Hoendrik, die met pensioen gaat.

Diens opvolger Michel Penraat (52) - tevens leadzanger van boerenrockgroep Het Remspoor - en zijn vrouw Monique hebben een ‘top eerste weekend’ als kersverse uitbaters van een dorpshuis dat nog gebouwd moet worden. ,,De zaal en het geluid zijn super. Het voelt net als in de oude Hoendrik.”

260-koppige publiek

Quote

Het is te ver van huis. Daarom ben ik vanavond met de auto, dat zou ik normaal gesproken niet doen. Verder is het hier helemaal super.

Bas Godron

Het echtpaar staat niet alleen in die mening. Het 260-koppige publiek vult de zaal tot op de laatste stoel, en geniet zichtbaar van de vier uur durende show. Bas Godron (23) komt net van het podium na een nummer over de stikstofcrisis en het boerenprotest, dat direct aansloeg in de zaal. Ook hij waardeert de ambiance in De Wanmolen, maar ziet wel een nadeel. ,,Het is te ver van huis. Daarom ben ik vanavond met de auto, dat zou ik normaal gesproken niet doen. Verder is het hier helemaal super.”

Auto of fiets is voor meer mensen een dilemma, en hoewel er aan de achteringang van De Wanmolen beduidend meer fietsen dan normaal staan, lijken de meesten toch voor de auto hebben gekozen. Zoals Angelique Janssen. Zij is voor het eerst de BOB tijdens de pronkzitting, haar huis staat namelijk op 500 meter van De Hoendrik. ,,Dat betekent dat ik vanavond met de auto ben. Heel vreemd, normaal kan ik bij wijze van spreken naar huis kruipen.”

Deurswingers

De 12-jarige Levine García en Esmee Frentz hebben net opgetreden met dansgroep de Deurswingers en zien nog een klein verschil met de vertrouwde Hoendrik. ,,Het podium is gladder, goed oppassen dus. Maar het is hier wel heel mooi.”

Op enkele praktische nadelen na is de sfeer en de show dus als vanouds. De Deurdouwers laten zien waar een klein plaatsje groot in kan zijn, zelfs als dat niet in het eigen dorp lukt. 

Betuwe