Volledig scherm
foto Emiel Muijderman

Raad stemt in met rondweg

DODEWAARD - Unaniem heeft de gemeenteraad van Neder-Betuwe ingestemd met een bestemmingsplan voor de aanleg van een verbindingsweg tussen de Matensestraat en de Waalbandijk in Dodewaard.

Daarmee zou de zo lang gewenste en deels aangelegde westelijke rondweg om Dodewaard voltooid worden. De provincie heeft nu 6,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Die gulheid komt voort uit de wens van de provincie om zand- en grindbedrijf De Beijer vanuit Kekerdom naar de voormalige steenfabriek Waalwaard in Dodewaard te verplaatsen.

De gemeente Neder-Betuwe wil meewerken, mits het zware transport niet door de net gereconstrueerde dorpskern hoeft te rijden. Provincie en gemeente hebben daarover nu sluitende afsprake gemaakt, zei wethouder Martin Schuurman. In 2014 zou het kunnen gebeuren, nog voordat De Beijer eventueel komt.

Nu is het wachten op De Beijer, want dat bedrijf heeft nog steeds niet definitief besloten dat ze naar Dodewaard wil. En zonder De Beijer is de voltooiïng van de rondweg weer dubieus. Al kan het dan ook zo zijn dat een ander bedrijf zich op de Waalwaard vestigt: "Maar er kan geen sprake van zijn dat dat een bedrijf zou worden dat meer overlast geeft dan De Beijer", beloofde Schuurman enkele bezorgde raadsleden.

Enige discussiepunt met de provincie is nog de route van de Waalwaard naar de nieuwe rondweg. De provincie denkt dat dat zonder grote gevaren en overlast op de bestaande Waalbandijk komt, maar daar is Neder-Betuwe allerminst van overtuigd.

Afgesproken is nu dat er twee jaar na aanleg wordt geëvalueerd. Indien nodig betaalt de provincie dan nog de aanleg van een nieuwe parallelweg in de uiterwaard van Dodewaard naar de rondweg.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe