Volledig scherm
De railterminal bij Reeth wordt maximaal 8,5 hectare groot. © pr

Reeth voelt zich bekocht

REETH - Het geduld van inwoners van Reeth bij Elst over de railterminal is op. Ze vinden dat het college hun belangen verkwanselt.

Buurtvereniging Leefbaar Reeth voelt zich bekocht nu burgemeester en wethouders van Overbetuwe een in hun ogen een boterzachte overeenkomst met de provincie hebben getekend. Reden voor hen het gesprek met het college woensdag af te zeggen. 

Overslagpunt

Quote

De geluidswal bij de railtermi­nal heeft tegen de afspraak twee openingen voor hulpdien­sten gekregen.

Dia Vennis, Buurtvereniging Leefbaar Reeth

Een railterminal (RTG) is een overslagpunt van containers die van de trein op vrachtwagens worden geladen en andersom met een gebouw voor de dagelijkse exploitatie. "

Het gevoel in Reeth: Overbetuwe casht 4,5 miljoen van de provincie, maar laat ons,  Eimeren en Valburg in de kou staan. 
,,We hebben geen zicht op waar dat aan wordt besteed’’, zegt Dia Vennis uit Reeth. ,,Wij willen rekening houden met de provincie, maar dan moet er een goede, transparante regeling voor iedereen zijn, voor planschade en uitkopen. We hebben geen zekerheid over extra windmolens, die zijn gepland en die wij niet willen. De geluidswal heeft tegen de afspraak twee openingen voor hulpdiensten.’’

Steun van BBO

Quote

Burgemees­ter en wethouders van Overbetuwe hebben afspraken gemaakt over de railtermi­nal terwijl ze wisten dat de gemeente­raad tegen is.

Ard op de Weegh van Burger Belangen Overbetuwe

Burger Belangen Overbetuwe (BBO) steunt Reeth, die op de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen een motie indient. Deze partij stuurt het college terug naar de provincie met de boodschap: de raad keurt de overeenkomst af. ,,Ze hebben afspraken gemaakt terwijl ze wisten dat de raad tegen is’’, zegt Ard op de Weegh van deze partij.  ,,Er lag nota bene een amendement, om 'nee tegen de railterminal, tenzij' om te buigen naar 'ja, mits', onder voorwaarden dus. Dat was een amendement van collegepartijen CDA en D66 met steun van de VVD en GBO. Onze partij, CU, de PvdA en GroenLinks waren tegen. Ik dacht meteen al: we worden in het pak genaaid. Daar zit ook de crux: als je een amendement niet kunt uitvoeren, moet je terug naar de raad. Dat is niet gebeurd.’’

Omgevingsmanager

De gemeente werkt de komende tijd aan de uitvoering van de afspraken, zegt een woordvoerster van Overbetuwe. ,,Veel hangt af van het provinciaal bestemmingsplan. Is dat bekend, dan kun je vervolgstappen maken. De omgevingsmanager, die door de provincie en de gemeente wordt aangesteld, betrekt de omgeving erbij. Hier kunnen inwoners met hun vragen terecht.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe